Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Många påstår att de talar klarspråk om invandringen, men de babblar bara

Nyamko som drivit eget företag inom friskvård men nu är verksam som politiker.Foto: LISA MATTISSON
Ibrahim som har jobbat som restaurangbiträde i sex år och nu försörjer sig som näringsminister i Stockholm.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nästan en miljon utrikes födda svenskar är i arbete i dag. Detta är en hyllning till er.

Inom sjukvård, hemtjänst, på krogar och frisersalonger, i små och stora företag, i skolor, gruvor och fabriker bidrar ni till det svenska samhället.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland fylls tillvaron av ett vemod som knappt går att kontrollera, just nu av all negativism och allt generaliserande.

Många påstår att de talar klarspråk om invandringen, men de babblar bara.

Fakta från 2018: av 1,4 miljoner utrikes födda i åldern 20-64 år är 171 000 arbetslösa. Åsikt: det är för många. Så är det, men flera hundra tusen kom nyligen, och integration tar tid och kräver resurser. Fakta: 974 000 utrikes födda är i arbete. Nästan en miljon sysselsatta. Åsikt: Fantastiskt!

Hade ni bara lyssnat till oss, säger SD:s Jimmie Åkesson. Men då ljuger Jimmie. För hade vi lyssnat till SD hade all invandring stoppats under 2000-talet. Fakta: Katastrof för tillgången på arbetskraft. Åsikt: Vansinne.

Här är svenskarna som angrips när SD:s partisekreterare Richard Jomshof slår fast att vi lever i ”ett fullständigt och bottenlöst mörker vid namn mångkultur och massinvandring”. 

Miriam som jobbar som sjuksköterska i Umeå. Rancy, som kör truck i Aitikgruvan i Gällivare, och är danslärare på fritiden. Shwan som undkom en gasattack i Irak, bodde i tio år i flyktingläger i Iran och är frisör i Lilla Edet. Sara, barnmorska i Falköping.

Detta är svenskarna som får ta skit när rasistiska politiker babblar

Shawbo som jobbar som undersköterska på sjukhus i Sörmland. Kati, musikledare för Tibros kommunala musikskola. Nyamko som drivit eget företag inom friskvård men nu är verksam som politiker. Farid som är timanställd inom hemtjänsten på Tjörn, studerar till sjuksköterska och vill betala tillbaka för all hjälp från Sverige.

Detta är svenskarna som får ta skit när rasistiska politiker babblar om ”nedärvd essens” och värderar människor efter ursprung.

Navid som är jurist och ny integrationschef i Kungsbacka. Hakan som drivit gatukök i Norrköping i 17 år, och skött kassa, disk, matlagning, servering, beställning av varor – och nu arbetar som kock på en populär restaurang.

Ibrahim som har jobbat som restaurangbiträde i sex år och nu försörjer sig som näringsminister i Stockholm. Yazan, maskinoperatör på truckfabrik i Mjölby. Wassen som är socialarbetare i Töreboda.

Detta är svenskarna som pekas ut när Jimmie Åkesson (och andra) vill skicka invandrare till länder ”där de bör bo”.

Rashad som är framgångsrik bagare i Åsa. Hodo, undersköterska i Malmö som studerar för att bli sjuksköterska. Yakup, filosofie doktor i statsvetenskap och lärare i Kumla.

Fathia, utbildad ekonom, som jobbar som lärare i Katrineholm. Abdulsamad som efter två år i flyktingläger försörjer sig som arbetsledare på en snabbmatsrestaurang i Mariestad.

Detta är svenskar som jag vill ära, svenskar som har arbetat hårt medan SD-politiker har skrikit sina slagord, lagt blommor vid Karl XII:s staty, hånat förintelseoffer, plockat upp järnrör, ropat hora till en kvinna på gatan, dammsugit i nazibindel, krävt deportation av alla som kommit efter 1970, plockat in nazister i partiet, poserat i SS-keps och skrivit på Facebook om asylsökande att någon borde ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta.

Mörkret är fullständigt och bottenlöst, sa Bill. Utan botten, sa Bull.