Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Männen är rädda för att betraktas som omanliga

Kvinnors livsstil och konsumtionsbeteende är miljövänligare än mäns. Se dig omkring i kollektivtrafiken. Kolla vilka som sitter bakom ratten i bilarna, skriver Lars Lindström.
Foto: ANDERS WEJROT / GT/EXPRESSEN

Hur ska vi få fler män att välja en mer klimatsmart livsstil?

Ett svar kan vara så löjligt som: ge de klimatsmarta valen en mer "manlig" utformning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är klart att män också bryr sig om och oroar sig för klimatförändringarna… bara lite mindre. Vissa män tar inte klimatansvar av rädsla för att betraktas som omanliga.

För några år sedan skrev jag en text om att jag inte är skraj för feminismen, och den blev flitigt debatterad - och och hela texten blev också repliker i hyllade pjäsen "Kvinnor över fyrtio - vad ska man med dem till?" av Malin Lagerlöf och Eva Dahlman.

När texten om feminismen valsade runt på sociala medier kom många kommentarer och mejl från män med frågeställningen huruvida skribenten, alltså jag, var tillräckligt mycket man.

Även om män generellt sett inte anses vara lika känsliga som kvinnor, tycks många vara oerhört känsliga för hur manligheten uppfattas.

Jag är inte rädd för miljörörelsen heller, mest förundrad. Hur kan frågan om hur vår planet ska överleva hamna i skymundan? Vad gör Miljöpartiet - som riskerar att åka ur riksdagen - för fel? Och varför är klimathotet en fråga som inte alls engagerar män i lika hög grad som kvinnor?

Vi vet sedan länge och genom många undersökningar att kvinnors livsstil och konsumtionsbeteende är miljövänligare än mäns. Fler kvinnor återvinner, äter mindre kött och mer vegetariskt. Ensamstående män gör av med 20 procent mer energi än ensamstående kvinnor. Och se dig omkring i kollektivtrafiken. Kolla vilka som sitter bakom ratten i bilarna.


LÄS MER: Lars Lindström: 350 000 svenskar åker hit varje år för att fira klimathotet


Att män flyger mer än kvinnor i tjänsten beror mest på att fler män sitter på de positioner inom näringsliv och beslutsfattande där det "krävs" att flyga. Så där är lösningen helt enkelt mer makt till kvinnor. Helt enkelt.

Män är också mindre intresserade av att ändra sitt beteende till ett mer klimatsmart. I en ny amerikansk rapport av Aaron R Brough och James E B Wilkie, forskare i marknadsföring, finns en intressant delförklaring: vissa män väljer bort grönare lösningar för att det hotar manligheten.

Åka buss med tanter och skolungar. Bära en tygkasse till butiken. Skumpa på tåg i stället för att glida i väg över molnen. Välja ugnsbakad rotselleri i stället för grillad entrecote. Frågan är inte hur macho det är, utan hur macho det kan bli.

Frågan är inte hur macho det är, utan hur macho det kan bli med ugnsbakad rotselleri.
Foto: / ©TOMAS SÖDERGREN

I sju experiment med 2 000 deltagare visade det sig att både män och kvinnor bedömde klimatsmarta produkter, beteenden och konsumenter som mer feminina är de ickegröna.


LÄS MER: Lars Lindström: Klimatförnekare är ofta trångsynta män med låg empati 


Som exempel kan nämnas att män i studien mycket hellre donerade pengar till en ideell miljöorganisation med namnet Wilderness Rangers, en logotyp med en ylande varg och svarta och blåa färger än till en likartad organisation med namnet Nature Friends och en logotyp med ett träd och gröna och ljusbruna färger…

Jag har ingen aning om vad vi ska göra med den här kunskapen. Mer än att småle åt hur vi människor fungerar. 

Krävs det att klimatfrågan får manliga inspiratörer som Zlatan Ibrahimovic och Alexander Skarsgård?
Foto: ANDREW COULDRIDGE / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN

Krävs det att klimatfrågan får manliga inspiratörer som Zlatan Ibrahimovic, Alexander Skarsgård, Jan Guillou, Mikael Persbrandt, Thåström, Jonas Hassen-Khemiri och Håkan Hellström?

Jag längtar fortfarande efter den dag då vi inte gömmer oss för någonting, och det blir mer manligt att välja klimatsmart.