Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Lyssna på pojkarna som Michael Jackson säger att han älskade

Michael Jackson tillsammans med Wade Robson och med James Safechuck – som nu berättar om övergrepp i dokumentären ”Leaving Neverland” i SVT tisdag den 12 mars och torsdag den 14 mars (och i SVT Play).Foto: AMOS PICTURES / EUGENE ADEBARI

Låt oss strunta i Michael Jackson och hans musik.

Låt oss i stället lyssna till berättelserna från pojkarna som han påstod att han älskade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dagen efter Michael Jacksons död stod jag vid polisavspärrningarna utanför villan vid Carolwood drive i Los Angeles där han fick sina sista doser lugnande preparat och narkosmedel. Han dog som han levde; sensationellt och extremt.

Men Michael Jackson har inte huvudrollen i den fyra timmar långa dokumentären ”Leaving Neverland”, som SVT visar i veckan.

Här är centralgestalterna de unga pojkar som var förälskade i honom. Här är navet deras berättelser om vänskapen, kärleken och de sexuella övergreppen som de påstår att de utsattes för under flera år, och jag tror på vartenda ord.

Wade Robson, 36, och James Safechuck, 40, skildrar var för sig på ett stillsamt och detaljerat sätt hur Michael Jackson mötte dem som en vuxen vän. Hur han byggde relationer med deras föräldrar, erbjöd hela familjen och sedan endast barnen att övernatta på ranchen Neverland i Kalifornien. De berättar om resor, leksaker, pengar och smycken i utbyte mot fysisk närhet.

Jimmy Safechuck åker limousine med Michael Jackson 1988. Dokumentären ”Leaving Neverland” visas i SVT tisdag den 12 mars och torsdag den 14 mars – samt i SVT Play.Foto: REX/IBL

Och sedan: hur vänskap och lek övergick i sexuella handlingar. Det var enligt dem en gradvis utveckling från kuddkrig, modelltåg och barnfilm till kyssar, masturbation och oralsex.

James säger enkelt och rakt: I Paris introducerade han mig för onani. Och det var så det började. James var då tio år.

Skammen, skulden och rädslan för följderna bidrar till att det är svårt för offer att prata om sexuella övergrepp. De två pojkarna, som var sju och tio när de mötte stjärnan första gången, älskade Michael Jackson redan innan de fick träffa honom. 

Tänk att en människa som alla älskar väljer att älska mig. Deras idol betonade vikten av att de inte fick berätta något för någon. Då skulle både Michael och de hamna i fängelse för resten av livet.

Dokumentärfilmaren och regissören Dan Reed (i mitten) har intervjuat Wade Robson och James Safechuck till dokumentären ”Leaving Neverland”.Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Dokumentärens mest skakande ögonblick är när James plockar fram en ask med smycken som han fick av Michael Jackson – enligt honom i utbyte mot sex. Vi var förälskade, säger han. Vi hade ett låtsasbröllop, säger han. När han visar upp ”vigselringen” darrar hans hand – trots att det har förflutit tre decennier.

Uppgifter om att det handlar om förträngda minnen är fel. Pojkarna säger att de aldrig har glömt vad Michael Jackson gjorde, och jag tror dem. De har bara inte kunnat svika honom, och har till och med försvarat idolen när han anklagats av andra pojkar för sexuella övergrepp.

”Leaving Neverland” är en partsinlaga, en skakande och empatisk vittnesrapport om manipulation, en skildring av de sociala och personliga krafter som kan förhindra människor att tro det värsta, om svårigheterna att erkänna och förstå vad det är man har utsatts för – och om skulden hos föräldrar som inte förstod.

LÄS MER: Anklagelserna som fick SVT att tveka på att sända

James får frågan om han har förlåtit sin mamma för att hon var så naiv. Han svarar efter en stunds eftertanke att han jobbar på det. 

Michael Jacksons makalösa musik påverkas inte av dessa beskrivningar av de vuxnas svek mot barnen. Musik, teater, litteratur och konst fungerar så; ger oss hopp när människorna överger oss. Men samtidigt: efter dessa fyra timmar är det omöjligt att bara titta åt ett annat håll och låtsas att inget har förändrats.

LÄS MER: Lars Lindström: Om 100 år kan det ännu talas om Greta Thunberg