Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Lyssna inte på Åkesson – lyssna på forskarna

SD:s partiledare Jimmie Åkesson skrämmer med att vi bor i ”Europas farligaste land” och att kriminaliteten ”lamslår och påverkar allas våra liv”. Men är Sverige verkligen farligast?
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

De är aktivare än någonsin nu, månglarna i rädsla.

När det gäller brottsligheten säger jag som Greta Thunberg säger om klimatkrisen: lyssna på forskarna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trottoarerna i Stockholm är rena halkbanan. Det sätter balansen på prov. Balans är viktig. Det behövs mer balans både på isfläckiga gator och i samhällsdebatten i detta nu, när till och med julkalendern i SVT handlar om en kriminell familj.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson skrämmer med att vi bor i ”Europas farligaste land” och att kriminaliteten ”lamslår och påverkar allas våra liv”. Men är Sverige verkligen farligast? Lamslaget? Påverkas livet för alla tio miljoner människor i Sverige av kriminaliteten i dag?

Svaren är nej, nej och nej.

Nu laddar tusen automatiserade eller anonyma konton på sociala medier för att protestera och räkna upp några av den senaste tidens grova våldsbrott i Sverige, som om de inte redan har rapporterats tillräckligt.

Den myten är lika falsk som den om ”folkutbytet”

Det gängrelaterade våldet är ett av våra stora samhällsproblem, och det är en viktig uppgift för politiker och myndigheter att hitta metoder att hämma och förhindra det grova våld, den narkotikabrottslighet och de skattebrott och plundring av välfärdssystemen som de kriminella nätverken lever för och på.

En lika viktig uppgift för politikerna är att ge resurser till de förebyggande insatserna: tidiga åtgärder i skolan, lokal samverkan, sociala investeringar i utsatta områden och så vidare.

Vad politiker INTE ska göra är att sätta megafonen för munnen och skrika att vi lever i ”Europas farligaste land”. Den myten är lika falsk som den om ”folkutbytet” som högerextrema gärna sprider. 

För trots att gängkriminaliteten har blivit allt grövre blir ALLT FÄRRE utsatta för brott i Sverige. Det är fakta. Det är inget känslostyrt påstående eller politisk åsikt. Det är verklighet, enligt Brå.

Brott mot enskild person har minskat de senaste åren

Så vad säger forskningen? I den nationella trygghetsundersökningen, NTU, som Brottsförebyggande rådet, Brå, gör varje år är siffrorna entydiga. Jag citerar, för säkerhets skull:

”Det är 20,2 procent av befolkningen (16–84 år) som uppger att de under 2020 utsattes för någon eller några av de brottstyper som i NTU sammantaget kallas brott mot enskild person: misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kredit-bedrägeri eller nätkränkning. Det innebär en minskning från 2019, då andelen var 22,6 procent. Även sett till utvecklingen sedan 2016, då brottskategorin började mätas i sin nuvarande sammansättning, syns en minskning av andelen utsatta.”

Alltså, brott mot enskild person, som kan tänkas ”lamslå” och krypa ”inpå husknuten” (med Jimmie Åkessons ord), har minskat de senaste åren. Sannolikt har pandemin också påverkat nedgången av brott mot enskild person under 2020, men minskningen har alltså enligt Brå pågått sedan 2016.

Men varför tror då fyra av fem svenskar att brottsligheten har blivit värre de senaste åren? Av 74 000 personer i åldrarna 16-84 år som tillfrågats i NTU svarade 80 procent att de tror att brottsligheten i Sverige har ökat under de senaste tre åren.

Låt oss lyssna på forskarna. Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, säger till SVT: 

– Folk tror alltid att det är så här, vare sig det handlar om Sverige, USA, Italien, eller England. Det finns alltid en stor majoritet som år ut och år in tror att brottsligheten ökar, oavsett om den faktiskt ökar eller minskar. Det är hela tiden så, allmänheten har fel.

Så försök hålla balansen. Var inte rädda, lyssna inte på Jimmie Åkesson, lyssna på forskarna.

Stockholmspolisen Hampus Johannesson berättar om avhoppare