Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Lyft blicken över din egen engångsmugg, dina plastbestick och ditt sugrör

Engångsplasten ska fasas ut i hela Europa, och politiska beslut om förbud mot och minskning av engångsplast tas över hela världen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Du har säkert sett gnället i sociala medier, från vanliga klimatblinda, men också från politiska opinionsbildare och riksdagspolitiker.

Jaha, deklamerar de, så nu ska klimatkrisen lösas med ett svenskt förbud på plastbestick och sugrör! Kan bara hända i Sverige, kluckar de roat, och avslöjar därmed sin okunnighet och arrogans.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visst kan det vara svårt att begripa att dina plastbestick till lunchsalladen utgör en fara för planeten. Men lyft blicken över din egen engångsmugg, dina plastbestick och ditt sugrör. Den som gör det kan få syn på de förfärande fakta som säger att vi människor producerar 300 miljoner ton plastavfall varje år, att nästan hälften av detta är engångsprylar som är tänkta att kastas på en gång, att minst 8 miljoner ton plastföroreningar hamnar i haven och att var fjärde torsk som fångas utanför Bergen i Norge innehåller plast.

Klimatmedvetna politiker och makthavare tar i detta nu beslut om att det inte kan fortsätta så här.

Det är ingenting som miljö- och klimatminister Per Bolund har hittat på för att reta gallfeber på de klimatblinda, de som hävdar att planetens räddning ligger i att sänka bränslepriserna och framställa ännu mer kärnbränsleavfall som vi ska försöka lagra på ett säkert sätt i 100 000 år. 

Besluten i Sverige om sugrör, bestick och andra plastprodukter baseras på ett EU-direktiv. Engångsplasten ska fasas ut i hela Europa, och politiska beslut om förbud mot och minskning av engångsplast tas över hela världen. Det borde åtminstone riksdagsledamöter och topprankade opinionsbildare känna till. Det gör de säkert, de bara låtsas vara korkade för att för att röra upp de populistiska virvelvindarna hos de som på riktigt är klimatblinda.

Indien har infört en lag som förbjuder tillverkning, import, lagerhållning, distribution, försäljning och användning av flera typer av engångsartiklar i plast. Indien! Den indiska regeringen har satt som mål att fasa ut all engångsplast till 2022. I förra veckan infördes bestämmelsen att den som sprider engångsartiklar i plast i skyddade naturområden i Indien kan få upp till 14 000 kronor i böter eller tre års fängelse eller båda.

Nya regler för att trycka ned konsumtionen har redan trätt i kraft eller införs snart i Kalifornien, New Mexico, New Jersey och New York i USA, Quebec i Kanada, Sydkorea, South Australia, Frankrike, Malta, Portugal, Tunisien, Mallorca, Menorca, Ibiza och de andra baleariska öarna, för att bara nämna några platser.

För att få ned plastkonsumtionen inför Israel en skatt som fördubblar priserna på engångsplast. ”Vi drunknar i engångsplast och vi ser alla dess problematiska effekter på markens renhet och vår livskvalitet”, säger miljöskyddsminister Tamar Zandberg till Jerusalem Post. 

Till och med den kommunistiska diktaturen Kina, världens största producent av plast och landet med mest plastföroreningar i vattendragen, har insett att detta är ett gigantiskt problem. För tre år sedan infördes förbud mot import av plastskräp, och nu ska man också agera mot överanvändningen av plast inom landet och öka återvinningen av plastprodukter.

Världen drunknar i engångsplast och här hemma sitter riksdagsmän och mäktiga opinionsbildare med varsitt symboliskt plastglas med milkshake som de suger i sig med sina symboliska sugrör och skrockar åt Sverige som är så pinsamt, konstigt och skrattretande.

Men gissa vilka som på riktigt är pinsamma, konstiga och skrattretande?

USA:s förra president manade unga människor till kamp – men hyste samtidigt tvivel: ”Klarar mänskligheten det här?”