Lars Lindström

LINDSTRÖM: Varför tycker SD så illa om Sverige?

Sverigedemokraternas flygblad mot flyktingar är – som ni förstår – anpassat för svenska väljare, SD:s önskelistor och osanningar är omvandlade till "fakta" och bakom ligger en SD-politiker som ledningen gömt i rasistgarderoben.

Allt är som vanligt med SD: bakvänt.

Att älska sitt land betyder inte att man ska smutskasta det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Flygbladen som sprids bland flyktingar i bland annat Grekland skildrar Sverige som ett land utan välstånd, med hög kriminalitet, och granatstrider på gatorna. No money, no jobs, no homes. Ett riktigt skitland, helt enkelt.

Detta trots att svensk ekonomi går finfint enligt OECD:s nya konjunkturrapport, sysselsättningen växer, arbetslösheten sjunker och julhandeln väntas slå rekord och omsätta 75 miljarder kronor, det dödliga våldet i Sverige minskar, och Sverige globalt ligger mycket lågt när det gäller gängrelaterat våld och dödsskjutningar.

Men varför berätta sanningen om det land man påstår sig älska när det passar ens syften bättre att bespotta det?


Precis som tunnelbanekampanjen om tiggare inte riktades till turister, utan presumtiva väljare, är det här inte riktat till flyktingarna, egentligen. Det är på låtsas. SD-politiker jublar redan över massiv spridning i sociala medier i Sverige.

Partiet vill med sin kampanj inte heller beskriva Sverige, utan flyktingen. Svenska väljare som läser flygbladen ska omfamna SD:s bild: att människor som flyr hit är äventyrare, ute efter vår välfärd, och har tvångsäktenskap och polygami i bagaget.

"Inga flyktingar. Lycksökare, kravmaskiner som vill utnyttja svensk godtrogenhet. De bör skickas tillbaka omgående", som riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) nyligen twittrade om några asylsökande han aldrig träffat.

I partiets ögon är flyktingar ett pack som borde deporteras när de väl tagit sig till Sverige. Det står inte i flygbladen, men den som ligger bakom dem har skrivit så på en hatsajt.


Sverigedemokraten Jacob Hagnell var invald som nämndeman i Södertörns tingsrätt, men fick sluta efter det avslöjandet. Fast inte helt. I en av SD:s rasistgarderober på partikansliet har han fortsatt jobba för partiet, och nu kikar han fram.

Det är märkligt hur mycket kraft partiets representanter och svans ägnar åt att förtala och skymfa Sverige och svenskarna. Kent Ekeroth dömer ut "svensk godtrogenhet". Björn Söder undrar: "När ska svenskarna vakna". Erik Almqvist, som fick ett SD-uppdrag i Ungern efter järnrörsskandalen, twittrar om att han flytt "förtryckarlandet Sverige".


På hatsajterna säger SD-supporters att svenskarna måste vara det dummaste folk som finns. Bananrepublik är bara förnamnet. Svenskarna är mesiga, och rädda att bli kallade främlingsfientliga. Svenskarna är hjärndöda kulturmarxistiska zombies. Sverige är en perverterad sinnessjuk version av så kallad demokrati. Så där håller de på. Varför, måste vi fråga oss, tycker SD så illa om Sverige och svenskarna?