Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

Lindström: SD sjunger ut om sin historia

UDDEVALLA-VÄNERSBORG-TROLLHÄTTAN. Sverigedemokraterna vill inte gärna prata om sitt rasistiska och nazistiska arv från partiets start för mer än tjugo år sedan.

Men sjunga om det går bra.

Vid varje valmöte, på varje ort, i valrörelsen 2014.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan spelas som start på Jimmie Åkessons valmöten den sång som följt Sverigedemokraterna sedan den lanserades i slutet av 2009 inför riksdagsvalet året efter: "Vi är på gång nu".

SD har en ny vallåt som också pumpas ut ur högtalarna i årets valrörelse, men "Vi är på gång nu" anger alltid tonen i varje stad, på varje liten ort. Den spelades till och med vid SD:s allra sorgligaste valmöte, när Jimmie Åkesson fick tala på en tom parkeringsplats i Dorotea i det inre av Västerbotten förra veckan.

Sången är skriven av Tomas Ringdahl och Linus Bylund, som har den nationalistiska rockduon Korpöga ihop. Den sistnämnde är inte vem som helst: han är stabschef för Sverigedemokraterna och ledamot i partiets valberedning.

Ur högtalarna hör vi, ett par hundra åhörare på Kungstorget i Uddevalla, bevakade av bland annat fyra kvinnliga ridande poliser:

"Vägen som vi alla minns

har varit lång och svår

Nu kommer det vi väntat på

i över tjugo år..."

Eftersom låten lanserades 2009 torde "väntat på i över tjugo år" vara en hyllning till Sverigedemokraternas längtan efter att få kliva in i maktens korridorer ända sedan partiet startade 1988.

Men de som grundade partiet kom från rasistiska, nazistiska och nationalistiska partier och organisationer som BSS (Bevara Sverige Svenskt), Nordiska Rikspartiet, Nysvenska rörelsen, Sverigepartiet och Framstegspartiet. Partiets första ledare, Anders Klarström, kom från nazistiska Nordiska Rikspartiet.

Precis de rötter SD med varierad framgång försöker distansera sig från. De rötter som tvingat fram den så kallade nolltoleransen.

En ung tjej i blå jeansjacka på torget i Uddevalla bär en skylt där det står: "Det är inte svenskt att vara rasist". Ovanför Jimmie Åkesson och låtskrivaren Linus Bylund tronar statyn av Karl X Gustav som gjorde bohuslänningarna till svenskar vid freden i Roskilde 1658.

I dag har SD "nolltolerans" mot rasism och nazism, och närmare 60 personer har fått lämna partiet de senaste två åren efter att ha gett uttryck för rasistiska, nazistiska eller antidemokratiska idéer.

Riksdagsmannen och SD:s ekonomiske talesperson Erik Almqvist lämnade alla sina uppdrag efter att Expressen avslöjade hur han, Kent Ekeroth och Christian Westling sent en kväll på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010 använt rasistiska och sexistiska glåpord som "babbe" och "hora" mot komikern Soran Ismail och andra personer. Trion beväpnade sig sedan med metallrör som de slängde ifrån sig när polis kom till platsen.

Den film som rättpolitiske talespersonen Kent Ekeroth spelade in och Expressen publicerade visade också hur Erik Almqvist i en ordstrid med Soran Ismail sa: "Det är inte ditt land, det är mitt land". Det väckte stor ilska och stor uppmärksamhet.

Just därför är det intressant att SD under valrörelsen 2014 fortsätter att köra "Vi är på gång nu", där Linus Bylund sjunger:

"Kom hör vår sång

nu ska du få se

hur vi drar hand i hand

och vandrar kvinna-man

vi tar tillbaka vårt land".

"Ni kan gå hem nu" skanderar en grupp ungdomar i Vänersborg, och direkt omringas de av poliser. "Han säger sanningen., men folk vill inte lyssna", säger en brunbränd, gråhårig man med en cigarett i ena mungipan. I Trollhättan uppstår direkt efter valmötet en hård diskussion mellan en pensionär och en gymnasietjej. En polis övervakar ordstriden.

Så vems land är det? Erik Almqvists land eller Soran Ismails land? Eller Linus Bylunds?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!