Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Lindström: Konstiga lilla landet Sverige

Nu är det jul i det konstiga lilla landet Sverige. Vi är i sanning en märklig nation, som ständigt balanserar mellan extremer, men vill framstå som landet lagom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi vill att andra ska betrakta Sverige som alliansfritt och neutralt och beundra vår starka ställning inom internationellt humanitärt bistånd. Samtidigt tvekar vi inte att förse världen med supermoderna vapen för krigföring. I förra veckan lyckades vi kränga stridsflygplan till Brasilien för ungefär 30 miljarder kronor. God jul, världen!

Om man räknar per invånare var Sverige världens största vapenexportör både 2010 och 2011. Jag upprepar: världens största. Vi vill gärna framstå som ett fredsälskande folk med utsökta diplomatiska och humanitära egenskaper, men skrapar man lite på ytan tycks vi bestå av en nation av samvetslösa vapenhandlare.

Svenska vapen används i konfliktområden som Burma, Colombia, Pakistan, Irak, Afghanistan och Somalia. Trots att vapenexporten har restriktioner säljer vi till länder där grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer, som Pakistan och Thailand, och till diktaturer som Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Än sen då?

Vi kramar gärna diktaturer om resultatet blir jobb i Linköping och Karlskoga. Sverige skriver fantastiska rapporter till FN om "human rights", men i praktiken exporterar Sverige hellre krigsmateriel än mänskliga rättigheter.

 

Samma förhållande gäller rättigheterna på nätet. Utrikesminister Carl Bildt talar gärna om "freedom online", och visar upp bilden av ett Sverige som på internationell nivå försvarar ett fritt internet.

Bakom kulisserna pågår ett intimt samarbete mellan svenska FRA och amerikanska spionorganet NSA, som inte bara avlyssnar utan också knäcker krypteringskoder, enligt de senaste Edward Snowden-dokumenten.

Att det pågår en Orwellsk massavlyssning med Sverige som en huvudaktör får Carl Bildts slagord att kännas tomma och gör motsättningen i den svenska identiteten uppenbar.

Och bilden av Sverige som en nation av toleranta människor? Vi vill gärna se oss själva där, i frontlinjen för kampen mot främlingsfientlighet, rasism och diskriminering. Men under den polerade ytan bubblar intoleransen.

Alla människor har fördomar. Jag brottas med mina varje dag. Att erkänna att de finns är enda sättet att komma förbi dem. Fördomar bygger på okunnighet och rädsla.

 

Iklädd stövlar, koppel och armbindel med hakkors stod den svenska nazistledaren Birger Furugård på Hötorget i Stockholm och höll tal för 6 000 svenskar! Det var den 22 januari 1932. Sverige hade tio år tidigare öppnat världens första statliga rasbiologiska institut - efter ett så gott som enhälligt beslut i riksdagen. Rashygien var stort i Sverige. Det gällde att undvika rasblandning inom det "rena" och nordiska. Antisemitismen var utbredd här under andra världskriget.

Det kan tyckas vara länge sedan, men vi får aldrig glömma vår historia. Den är en del av oss. För 18 år sedan, när Jimmie Åkesson blev medlem i skinnskallepartiet Sverigedemokraterna, hade fler SD:are uniform än kostym.

De marscherade på gatorna och skrek "Ut med packet" och hos SD-politikern Anders Westergren i Höör - bara en timmes resa från Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg - samlades ett 50-tal nazister och gjorde Hitlerhälsning, hissade blågula hakkorsflaggor och brände judiska böcker.

Att så många av dagens SD-politiker avslöjas som fega, lögnaktiga, rasistiska och våldsbejakande är med andra ord ingenting att förvånas över. Men vi kan alla ägna en stund av julledigheten åt att rannsaka oss själva.