Ingen blir ens förvånad längre över kvinnohatet i partiet – samtidigt går Sverigedemokraterna ut i en kampanj MOT sexuella trakasserier. Foto: Facebook/Skärmdump.
Ingen blir ens förvånad längre över kvinnohatet i partiet – samtidigt går Sverigedemokraterna ut i en kampanj MOT sexuella trakasserier. Foto: Facebook/Skärmdump.
Lars Lindström

Ingen blir ens förvånad över kvinnohatet i SD

Publicerad

SD:s ordförande i Orsa, Gunnar Håkansson, kallar Gudrun Schyman (Fi) för slampa i ett inlägg på Facebook.

SD-politikern Kent Elfstrand i Örnsköldsvik skriver, också på Facebook, till en kvinna att hon är en "inskränkt o otrevlig fitta".

Ingen blir ens förvånad längre över kvinnohatet i partiet – samtidigt går Sverigedemokraterna ut i en kampanj MOT sexuella trakasserier.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Sexuella trakasserier och övergrepp på offentliga platser blir allt vanligare" skriver Sverigedemokraterna i en ny kampanj, som också kräver "omedelbar utvisning för ickemedborgare som begår brott".

För de egna politiker som väljer att offentligt förnedra och kränka kvinnor tycks dock inte SD ha något recept som hjälper.

Gunnar Håkansson, som leder SD i Orsa, kallar inte bara Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ för "slampa". Enligt ett avslöjande av P4 Dalarna skriver han också på Facebook att hon förmodligen gillar "att bli tagen med våld".

Gudrun Schyman säger till P4 Dalarna att det här följer ett mönster:

– Det finns en oerhört sexistisk ton i de här inläggen, och det finns också ett väldigt nyvaknat intresse ifrån en del – bland annat Sverigedemokrater – för att försvara kvinnor, samtidigt som man använder sådana här uttryck…

SD-politikern Kent Elfstrand i Örnsköldsvik har också stora problem med sin kvinnosyn. Under söndagen kunde sajten "Inte rasist men" kartlägga hans inlägg på Facebook: han tycker att "brudarna ska vara lättklädda o snygga. Inte som muslimska 20-åringar som ser ut som 85!". I ett replikskifte med en kvinna drar han till med att hon "är en otroligt inskränkt o otrevlig fitta som hatar Svenska män".

Som om inte sexismen skulle räcka har SD-politikern också vräkt ur sig alla möjliga rasistiska inlägg. Muslimer är enligt honom "jordens avskum" och han lägger därför ut en bild på vapen som han tänker använda för en "blattedans redan vid gränsen".

Under måndagen har Kent Elfstrand i Örnsköldsvik bekräftat för P4 Västernorrland att han ska avsäga sig alla sina politiska uppdrag. Han säger att han tänker fortsätta att vara medlem och att han alltid kommer att stödja SD.

Gunnar Håkanssons framtid i SD Orsa ska avgöras vid ett styrelsemöte 31 januari. Kanske som en punkt efter den om partiets kampanj mot sexuella trakasserier utförda av "ickemedborgare"? Han har ombetts lämna sin post.

Sexismen i Sverigedemokraterna är inget nytt fenomen, och går hand i hand med rasismen. Förra veckan var det rättegång mot SD-riksdagsledamoten Martin Kinnunen, som riskerar fängelse för skattebrott och bokföringsbrott. Det är ett rättsligt efterspel till den så kallade Järnrörsskandalen, då SD-politikerna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling slängde rasistiska och sexistiska glåpord mot människor på Kungsgatan i Stockholm.

Exemplen på Sverigedemokraternas vridna kvinnosyn är förfärande många. SD tycks behöva några feministiska grundkurser och några konferenser om jämställdhet och en helt ny människosyn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag