Lars Lindström

Lindström: "Det är fel att förbjuda tiggeri"

Att förbjuda tiggeri är fel väg att gå.

Det är som att förbjuda människor att bli sjuka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fattigdom är en sjukdom. Den försvinner inte för att vi stiftar lagar som förbjuder barn att dö i lunginflammation, diarré eller malaria. Fattigdom elimineras inte för att vi säger att det är förbjudet att be en medmänniska om en slant för att överleva. Ingen väljer att bli sjuk. Ingen väljer att bli fattig.

Efter en uppgörelse som de norska regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet gjort med Senterpartiet kan norska kommuner redan i sommar förbjuda tiggeri om de vill. Sedan tidigare är tiggeri förbjudet i bland annat Danmark, Nederländerna, Storbritannien och Rumänien.

I Sverige tycks det också finnas en majoritet bland väljarna för ett tiggeriförbud, i varje fall enligt en undersökning som Novus gjorde i våras, på uppdrag av TT. Av 1 000 tillfrågade tyckte 560 att det var ett bra förslag att förbjuda tiggandet.

Jag tror att det handlar om att vi inte vill se eländet. Att vi bara vill slippa det dåliga samvetet när vi med en pappmugg med caffelatte för 39 kronor bara passerar en utslagen människa som ber om vår hjälp med en liknande pappmugg framför sig.

Och frågan är: var sätter vi gränsen för vem som tigger? Den som spelar dragspel med en mugg framför sig, tigger hen? Eller räknas man som tiggare bara om man är rom och spelar dragspel? Körsångare från Adolf Fredriks musikklasser som står på Östermalmstorg i Stockholm och sjunger in pengar till klasskassan, är de tiggare? Ska polisen ingripa?

De frälsningssoldater som står på trottoaren utanför varuhuset med bedjande blickar och ber oss att hålla grytan kokande, är de tiggare? Här talar vi om välorganiserat tiggande; de har till och med likadana uniformer.

De aktivister från Greenpeace och Amnesty som hoppar på oss utanför vartenda shoppingcenter och ber om bidrag till deras ytterst välorganiserade verksamhet i främmande länder, är de tiggare? Vadå, stoppa ryska oljebolag från att prospektera i Arktis? De kan de väl lösa i Ryssland!

För att inte tala om kollekten i kyrkan, de politiska partiernas ständiga tjat om att stödja dem ekonomiskt och ungarna som tigger vid påsk. Vid ett tiggeriförbud, är det tillåtet för ett fattigt romskt barn i huckle att knacka på dörrar vid påsk och be om en tia eller en karamell?

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, menar att utvärdering och forskning visar att förbud mot tiggeri och utesovande inte gör någon nytta. Vi hjälper inte människorna som ser sig tvingade att sitta på gatan med en pappmugg i handen genom att förbjuda dem att göra det.

Fattigdom och rasism tvingar romer från centraleuropeiska länder att åka till andra länder och tigga. De väljer givetvis inte att leva i armod. De är utsatta för en långvarig och pågående diskriminering - och dessutom hatpropaganda från Europas växande populistpartier. Att förbjuda tiggeri är oanständigt.

Är ens ett tiggeriförbud förenligt med yttrandefriheten? Om jag står på gatan och säger "Min åsikt är att du borde lägga fem spänn i min mugg för att motverka fattigdom och orättvisor" – vem har rätt att stoppa mig?