Lars Lindström

Leo Razzak smattrar som en kulspruta

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Leo Razzak, 26, är uppväxt i olika Stockholmsförorter med en alkoholiserad, psykiskt sjuk mamma och en grönsaksförsäljande pappa. Han är i dag en uppmärksammad föreläsare, kallar sig social entreprenör och är chockerande uppriktig i sina beskrivningar av familjesituationen som var hans verklighet under många år. Missbruket, fattigdomen, de ständiga flyttarna, bråken, separationerna… allt det som färgade Leo Razzak och närapå fick honom att gå under.

Leo Razzak smattrar som en kulspruta när han berättar. Han är engagerad, och pratar på som om han inte har något manus, fast det har han förstås. Han gör effektiva stopp, för att hålla intresset uppe: "Här ska du få höra en skön grej om farsan: han skrev en egen bok – för hand."

 

Han berättar att han tog sin första fylla som 12-åring med två kompisar och en flaska hembränt, och samma år rökte han sin första joint. Tonåren var en lång resa med dåliga skolresultat, drogmissbruk, småbrott och flyttar mellan olika bostäder. Hans föräldrar separerar, hans mamma blir hemlös, hans pappa får cancer. Det är ingen ände på eländet.

Vändningen för Leo Razzak var Fryshuset i Stockholm, och några engagerade människor. Han hyllar bland andra Arhe Hamednaca – numera riksdagsledamot för Socialdemokraterna – som blev hans mentor på Fryshuset och fick honom att börja tänka i nya banor.

 

Leo Razzak säger att han är "en produkt av en social investering", och själva beviset för att sociala investeringar av den typen behövs. Det är ofrånkomligt att hans berättelse om hur han tog sig från skiten innehåller en del självberöm, men framför allt ger han sitt erkännande till andra människor som funnits där för honom när han hade det svårt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag