Lars Lindström

Skjut inte upp livet till i morgon

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
LARS LINDSTRÖMS BLOGG - klicka här.

Den ostyrige

skådespelaren dricker whisky och pratar om döden. Jag är inte rädd. Han ska sköta sig ett helt år för att slippa trubbel med domstolen. Russell Crowe är Australiens bad boy, killen som slänger telefonen i fejset på folk när den inte fungerar. Nu står han på The Vanguard i Newtown, i Sydneys södra förorter, och vi har fått tag i biljetter till de utsålda tisdagsshowerna med hans band The Ordinary Fear Of God. Oscarbelönade Russell Crowe behöver knappast pengarna. Han gör det för sin egen skull.

Konsten att

leva handlar om att inte skjuta upp livet. Att leva i nuet är inte lätt, när datorn krånglar, det är 17 grader inomhus och docent Per Svenningsson just har upptäckt en depressionsgen. "Nu är nu", står det på en tröja i vinjetten till SvD-serien om närvaro. Annika Huett, som designat tröjan och står modell, är den jag känner som är bäst på att göra saker hon vill göra. Tavlor, barnböcker, broderier. Just nu tillverkar hon mosaikbord till en utställning. Hon är konstnär på kvällarna när hennes tre barn har slocknat. Både hobbysång och mosaikbord handlar om livslust. Själv målade jag en tavla i somras. Nu är den inramad och hänger ovanför soffan. Nattetid gör jag musik i Cubasis, som jag sedan tvingar på kompisar.

Det är inte

sedan du ska göra det. Inte då, när allt lugnar ned sig. Nu är nu. Som Ben Lee, en annan inspiratör från Australien, sjunger på senaste skivan "Awake is the new sleep": Vakna upp, och gör det, bara gör det, vad än det är.

DAGENS RÄTT

 • Ingvar Kamprad står upp för Haparanda - mot sin egen styrelse.

  DAGENS FEL:

 • Svenska Dagbladets kultursida kallar Kaiser Chiefs för Kaisercheese!

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag