Lars Lindström

SD-ledaren föredrar bögar som klär sig smakfullt

Publicerad

Jimmie Åkesson är "tämligen tolerant" mot homosexuella, om han får säga det själv.

Bara de inte klär sig smaklöst, går i Prideparaden eller har billig böghumor.

Nej, Svenssonliv måste man leva för att få ett godkännande av Sverigedemokraternas partiledare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är jag förvånad över att SD-ledaren kommer ut som bögkritisk, bär på ett Jonas Gardell-hat och uttrycker saker som "homolobbyn" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden"?

Nej, inte det minsta.

Men att han valde att inte publicera hbt-angreppen i boken "Satis polito" visar att han är beredd att kompromissa om allt - utom invandrarfrågan.

Jimmie Åkesson försökte i veckan flörta med de andra riksdagspartierna, och sa: "Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst."

Det är så typiskt Sverigedemokraterna, så typiskt Jimmie Åkesson. Om det rätta ansiktet inte passar, då försöker vi visa upp ett annat.

Det var ett ovanligt taffligt försök att skaffa sig inflytande, ty ingen kan väl tro att SD någonsin ska kompromissa i sin mest centrala fråga, den som fick partiet att bildas i stöveltrampet kring Karl XII- statyn: bevara Sverige svenskt.

Om partiet ska få hbt-personer att rösta på SD kan politikerna inte heller uttrycka vad de egentligen tycker.

Om de ska värva hbt-väljare måste Jimmie Åkesson stryka domen över Prideparaden och Jonas Gardell i sitt manus och be om ursäkt för andra politikers olämpliga uttalanden.

Samtidigt som Åkesson satt på sin kammare och skrev på manuset till det som skulle bli "Satis polito" skrev han också en debattartikel till Aftonbladet, som publicerades i mars 2010.

Debattartikeln är intressant för att Jimmie Åkesson här bad om ursäkt för att enskilda företrädare för Sverigedemokraterna hade "uttalat sig på ett olämpligt och onyanserat sätt om homosexuella som grupp". Och för att han samtidigt ville "klargöra att inga former av nedsättande attityder gentemot hbt-personer har någon som helst förankring i våra program och policydokument."

Men vad tycker då Sverigedemokraterna EGENTLIGEN om hbt-personers rättigheter? Tja, partiet är emot samkönade äktenskap och emot att homosexuella ska få adoptera eller skaffa barn genom insemination, oavsett klädstil. Det är Jimmie Åkessons version av tolerans och mänsklig respekt.

När han som 19-åring startade sin politiska karriär och blev invald i kommunfullmäktige i Sölvesborg löd en formulering i partiprogrammet: "Förhärligandet av den homosexuella livsstilen inom till exempel massmedia skapar osunda referensramar för unga människor som håller på att bygga upp sin vuxna identitet."

Vi får anta att SD med en homosexuell livsstil då menade att klä sig ungefär som Freddie Mercury och ha "billig böghumor". Det är det yttre som räknas. Var hur homosexuella ni vill, bara det inte syns utåt - och på något vis känner jag igen attityden än i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag