Här vid Sätras tunnelbanestation mördades en 25-årig man i går. Tre unga flickor försökte förgäves få liv i mannen.
Här vid Sätras tunnelbanestation mördades en 25-årig man i går. Tre unga flickor försökte förgäves få liv i mannen.
Lars Lindström

Politiker – hur tryggt är det där ute?

Publicerad
Uppdaterad
SÄTRA. När vi ser dessa unga män sparka livet ur varandra behöver vi inga experter som säger att det grova våldet inte ökar.
Vi behöver någon sorts tröst, och den måste komma från politikerna, de som styr vår framtid.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Söndag kväll och solen går ned bakom de låga lamellhusen bortom skolan. På Sätra torg fångar niovåningshusen upp de sista strålarna på de vackert sandgula fasaderna. Sätra centrum invigdes för exakt 40 år sedan, 16 maj 1965, då framtiden var så ljus att alla behövde solglasögon. En skylt på Sunshine solarium säger att de n ä s t a n är klara med sin ombyggnad, och på restaurang och bar Alexis kostar starköl 25 spänn före klockan 22.

Något firande märks

inte. Döden på T-banespåret kom emellan. Ännu en ung man som gick en våldsam död till mötes, på rygg över en skena med 700 volts likström. Jag vill gärna tro på statistiker som säger att grova våldsbrott och dödligt våld i n t e ökar, även om antalet anmälningar gör det. Det låter tryggt. Samtidigt säger rapporter från Brå, Brottsförebyggande rådet, att den faktiska våldsbrottsligheten kan vara tio gånger så hög som den polisanmälda, och att de slutsatser som dras "präglas av en viss osäkerhet". Om inte ens experterna vet, hur ska då vi kunna veta, vi som bara ser de unga männen sparka livet ur varandra. Två fall av dödsmisshandel den senaste veckan gör att även en kvällspromenad på Kungsgatan och en T-banefärd till Sätra "präglas av en viss osäkerhet". Efter mordet på Anna Lindh sa statsminister Göran Persson att det var naturligt att känna vrede och att söka enkla förklaringar. "Hur kunde det få hända? Vart är Sverige på väg? Vi vill ju ha ett samhälle som är tryggt för alla." Nu vill vi veta: hur tryggt är det där ute? Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt, om han nu tänker ta över, bör förklara för oss varför vi inte ska känna rädsla när vi rör oss på gator och torg. Ge oss bevis.

Nio minuter över

nio på söndagskvällen tänds lamporna på den öde perrongen i Sätra. I en hög av skräp och löv nere vid spåret ser jag ett ljus som fladdrar. Jag går närmare, men upptäcker att det är ett strimla aluminiumfolie som fladdrar i vinddraget. En illusion i Sätra, precis som den vi byggde 1965, illusionen om det perfekta svenska framtidssamhället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag