Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
 Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Lars Lindström

Nu försöker han rädda pengarna

Publicerad
Uppdaterad
Såg att Johan af Donner fick fem år.
Men hur gick det för Bengt Westerberg?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Det måste poängteras: den charmige, leende, socialt kompetente Johan af Donner är en klassisk bedragare. Under en paus i förhandlingarna i Stockholms tingsrätt för en månad sedan satt jag en stund och pratade med honom på en träbänk utanför rättssalen. Trevlig människa.
Samma egenskaper som gjorde honom till en kompetent och driven insamlingschef för såväl Cancerfonden som Röda korset gör honom också till den perfekte bedragaren. Social kompetens är allt när det gäller att föra godtrogna bakom ljuset.
Men allvarligt talat: hur ända in i glödheta kunde af Donner hålla på så här i ett helt decennium utan att bli avslöjad?
Bengt Westerberg har suttit ordförande nästan hela tiden af Donner har svindlat till sig miljonerna av Röda korset, och viftar bort kritiken om att inte misstankarna tagits på allvar.

Ingen kan begära att en styrelseordförande är insatt i vilka fakturor som attesteras. Men redan 2007 och 2008 hade några kvinnliga anställda på Röda korset misstankar. Ingen vågade gå till Bengt Westerberg eller generalsekreterare Christer Zettergren "eftersom de misstrogna befarade att herrarna skulle vifta undan dem", enligt en artikel i Fokus.
När herrarna till sist fick kunskap var det genom ett anonymt mejl. Vad säger det om Zettergrens och Westerbergs kritiska ögon? Vad säger det om chefskulturen på Röda korset?

Att sitta fem år i fängelse och tvingas betala ett skadestånd på 7,7 miljoner var kanske inte riktigt vad Johan af Donner, 58, planerade när han började "pensionsspara" av Cancerfondens och Röda korsets tillgångar.
Han sa till mig utanför tingsrätten att han ångrar sig av hela sitt hjärta. Men in i det sista är det pengarna han tänker på.
Han ansökte i förra veckan om äktenskapsförord, som säger att makarnas egendom innehas separat och att "vardera parten ansvarar ensam för sina egna skulder". Räddas det som räddas kan.

I domen säger tingsrätten att en förklaring till varför han ändrat sig och inte tar på sig hela skulden kan vara att det innebär "avsevärda lättnader för Johan af Donner i skadeståndshänseende".
Och under rättegången hävdade af Donner att skadeståndet inte borde bli så stort eftersom han hade betalat moms och inkomstskatt på bedrägeripengarna. Money, money, money.
Nu jobbar Röda korset hårt på att putsa sitt solkiga anseende. De har nästan sänkt eller kanske höjt styrelseordförandens arvode - de verkar inte riktigt själva veta vilket.

Röda korset har också en ny kommunikationsdirektör som ska se till att det inte längre är ett hasardspel för allmänheten att skänka en hundring eller två till organisationen. Han är värvad från Svenska Spel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag