Lars Lindström

Nu fajtas vi igen!

Publicerad
Uppdaterad
Femte ronden i matchen mellan Nöjesindustrin och Pirate Bay: tjyvknep & rallarsvingar!
Lätt att tro att det är formalia och regler advokaterna fajtas om.
Egentligen är det något mycket större än så.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Allt brakar loss när advokat Peter Danowsky, som företräder skivindustrins upphovsrättsorganisation Ifpi, under förhöret med den åtalade Peter Sunde hänvisar till en tidningsartikel på internet.
Dokumentet han läser ur finns inte med i åtalet, och Pirate Bay-advokaterna börjar högljutt protestera.
De tänker inte acceptera. Regelvidrigt. Tjuvhålla på handlingar! Kräver alla papper på bordet.
Peter Danowsky, denna dag nästan lika röd i ansiktet som åklagare Håkan Roswall, piskar upp stämningen ytterligare. Han påstår att om den åtalade Peter Sunde bara vågar stå för sin syn på upphovsrätt behövs inte dessa uttalanden, bloggar och artiklar, sammanlagt nio nya dokument.
Den högljudda, närmast anarkistiska stämningen i rättssalen får den lågmälde rådmannen Tomas Norström att för första gången höja rösten: "Nu räcker det!". Ett magiskt ögonblick, och en halvtimmes paus.

Självklart ska en rättegång följa de regler som finns, men det är inte för att de är paragrafryttare som Pirate Bay-advokaterna reagerar så starkt. Försvaret menar att fildelningssajten och dess funktioner är laglig, och att om några brott har begåtts mot upphovsrättslagen är det inte Pirate Bay-männens fel utan de miljoner användarna.
Det är därför Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde inte vill svara på frågan hur de ser på upphovsrätten. Det är därför deras advokater måste förbereda dem på att så undvikande som möjligt ska svara på frågor om detta.
Deras försvar underlättas inte om det går att visa att de är pirater som skiter i upphovsrättslagen, rentav uppmanar till brott mot en föråldrad lag och vill demontera hela nöjesindustrin.

Peter Sunde
höll i höstas föredrag i Malaysia under rubriken "How to dismantle a billion dollar industry - as a hobby". Då sa han att han tidigare var för ung för att förstå vad upphovsrättsintrång var, men nu är han gammal nog för att förstå att det inte är något fel.
I rättssalen är han inte lika kaxig: att skyddad musik, film och spel laddas ned via Pirate Bay är nu "ett tråkigt följdproblem". Jag är inte säker på att de 20-25 miljoner användarna håller med om att det är så tråkigt.

Den ende av de fyra åtalade som står upp för Pirate Bay är ironiskt nog affärsmannen Carl Lundström. Han säger att han stöttade sajten från början, att han ville vara med för att det fanns pengar att göra på annonsförsäljning på det som skulle bli "världens största sajt" och att han hela tiden varit väl medveten om att Pirate Bay rör sig i lagens gränsmarker.
Däremot har han precis som de andra åtalade otroligt svårt att komma ihåg affärsavtal, procentsatser och utbetalningar. När han säger att han bara var en "hangaround" tänker jag på kriminella mc-gäng och Gottfrid Svartholm Wargs skägg, och måste le.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag