Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

LARS LINDSTRÖM: Nästa steg – bort med lyxskolornas bidrag

Att stänga Lundsbergs internatskola – dit överklassen och de rikaste finansfamiljerna skickar sina barn – är ett logiskt beslut.

Skolan kan förbli stängd i sex månader, och skolinspektionen hoppas då att strykjärnen har hunnit svalna.

Nästa steg är att plocka bort de orimliga statliga bidrag som de svenska riksinternaten av outgrundlig anledning får.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nio äldre elever på Lundsberg söker upp en yngre elev för att "nolla" honom, blir bortmotade, men återkommer och brännskadar 14-åringen med strykjärn. Alla människor med sunt förnuft i behåll inser att det handlar om grov pennalism. Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola, menar dock att detta inte är "någon form av misshandel utan mer en olyckshändelse".

Den här inställningen, de vuxnas brist på ansvar, de ansvarigas ryggmärgsreflex att kalla allting för "pojkstreck" och försöken att förminska problemen – just det är en av anledningarna till att eländet kan fortsätta. Var är Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg?

Mobbning finns på de flesta skolor, kanske alla. På Lundsberg är pennalismen av högre klass, precis som efternamnen på eleverna som gått här: Bernadotte, Wallenberg, af Donner, Wachtmeister, de Geer, Douglas, von Rosen, Treschow och von Platen. Var fjärde elev på Lundsberg är adlig.

På denna isolerade plats har framtidens makthavare fostrats i över 100 år med hjälp av unkna riter och idiotiska traditioner. Kanske tycker de att det är nödvändigt för samhällstoppar att inte känna empati för den som inte ens pallar ett varmt strykjärn mot huden.

Skolinspektionen har haft ögonen på Lundsberg i flera år, och undersökt och anmält kränkningar, våld och sexövergrepp. De flesta utredningar och förundersökningar läggs ned eftersom offren oftast vägrar gå med på att de har utsatts. Det säger också en del om atmosfären på skolan.

Nu är det upp till bevis för Lundsberg. Nu måste skolan kunna visa att de förändringar som krävs kan omsättas i praktiken. Att de kan rensa ut den osunda "kamratanda" som tycks sitta i väggarna, och tar över trots alla fina förutsättningar: hög lärartäthet, höga lärarlöner, små klasser och lärarledd läxläsning.

Inte många känner till att de så kallade riksinternaten tar emot de högsta statliga bidragen. Jag skrev förra året om att Lundsberg får 138 000 kronor per år för varje utlandssvensk elev, nästan dubbelt så mycket som vanliga skolor får per elev.

Det är obegripligt att finanselit och överklass har störst bidrag till sina skolor. Kanske särskilt när så många av föräldrarna som skickar sina barn hit förmodligen avskyr svenska skatter och det de kallar "bidragssverige".

Utbildningsdepartementet utreder just nu villkoren för riksinternaten, och förhoppningen – även hos Jan Björklund – är att resultatet av utredningen blir att lyxskolornas bidragsfrosseri är över.

Allt annat är otänkbart. Ingen kan tycka att elitens skolor ska ha större bidrag per elev än till och med våra mest problemtyngda skolor. Kanske är riksinternatens tid äntligen förbi.