Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Lars Lindström: När Jimmie Åkesson pratar svenskhet skäms jag över att vara svensk

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Häggen bakom boden blommar och doften som den sprider över hela gården är magnifik. Blommorna har också försiktigt börjat knoppa på den syren som är exponerad för solen mot söder, och står skyddad för vinden.

De svartvita flugsnapparna har kommit från Afrika och har tagit över holken från talgoxparet som bodde där förra sommaren. Vissa tycker att massinvandringen av fåglar är ett hot mot den pursvenska känslan i trädgården. Att det är fräckt av svartskallarna att bara tränga sig på. Flugsnapparen är här bara några månader, och utnyttjar det behagliga svenska sommarklimatet och det sociala skyddsnät som tillgången på fågelholkar utgör.


När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utfrågas av tittarna i SVT:s Aktuellt tänker jag lustigt nog på fåglar: rosenfink, hämpling, steglits och ortolansparv, vackra sångfåglar som flyger från Asien, Sydeuropa och Västafrika för att kulturberika vårt land.

Framför allt tänker jag på gråsparven, en utpräglad stannfågel som lever i samma begränsade område hela sitt liv. Förr letade den näring i hästspillning, numera går den igenom sopor. Gråsparven är inte så intresserad av andra kulturer. Vintertid gör den ibland korta utflykter, alltid i stor grupp med andra sparvar, som på en charterresa.

Jimmie Åkesson talar mycket om den mycket hotfulla "islamifieringen" och att han vill förändra ett samhälle som "styrs av politiska partier som stöder mångkulturalism".

Nej, vänta nu. Jag ber om ursäkt. Det där var inte alls citat av Jimmie Åkesson, åtminstone inte under utfrågningen i SVT.

Det var Anders Behring Breivik, den norske massmördaren, som sa så om "islamifieringen" och om "mångkulturalism". Eller VAR det Jimmie Åkesson? Jag blandar ofta ihop det osorterade kvittret från olika "kulturkonservativa" ute på högerflanken.


I en utmärkt bok som heter "Fågelsång – 150 svenska fåglar och deras läten" kan jag slå upp en fågel och lyssna på hur den låter för att lättare kunna identifiera den i naturen. Varför finns inte ett verk som gör det lättare att skilja på olika typer av kulturkonservativa som säger samma saker men inte vill sammanblandas?

Jag välkomnar en manual där man kan höra de olika tonfallen i deras irriterande kvitter om att "islamifieringen" är det största hotet mot vårt samhälle sedan fågelinfluensan. Det vore dessutom praktiskt att kunna skilja på den som vill ta till våld och den som inte vill det.

Från åkern ned mot viken hör jag en trana som trumpetar sitt "kroo kroo". Vad är sanningen om massinvandringen av tranor från sydvästra Europa och Nordafrika? Jo, de har ökat kraftigt i antal de senaste åren och deras exotiska dans är – som Sverigeundulaterna ser det – ett hot mot den äktsvenska gråsparvens mer behärskade rörelseschema.


I tv säger Jimmie Åkesson att Sverige behöver en svensk, överordnad majoritetskultur. Hans partisekreterare Björn Söder kommenterar att Loreen och Sverige vann Eurovision så här på Facebook: "Sverige?". Så utomordentligt fånigt.

Nu det är dags för klarspråk. När Jimmie Åkesson pratar svenskhet skäms jag över att vara svensk. När hans partisekreterare pratar svenskhet skäms jag. De verkar inte begripa att all kultur – även den svenska – har uppstått, utvecklats och fortsätter att utvecklas i mötet med annan kultur.