Lars Lindström

Lars Lindström: Hylands hörna blev en skamvrå

Närmare än så här kommer inte allmänheten bysten av Lennart Hyland numera. Inte heller upphovsmannen Thomas Qvarsebo släpps in i SVT:s personalpark i Stockholm, där Hylands nya hörna ligger.

Utanför Sveriges Television i Stockholm har svenska folkets bronsbyst av tv-legenden Lennart Hyland försvunnit.

Tillsammans med konstnären Thomas Qvarsebo hittar jag den inne i personalparken, omöjlig att komma nära.

Hylands hörna blev en skamvrå till sist.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

LARS LINDSTRÖMS BLOGG - klicka här.

Thomas Qvarsebo tycker att SVT kunde ha frågat eller informerat honom innan de flyttade Hyland. Nu fick han veta det av mig. Bysten är gjord för att stå utanför ingången vid Oxenstiernsgatan 26, där tv-stjärnan ofta passerade under sina många år i radio och tv. När Thomas Qvarsebo och jag möts utanför SVT i novemberregnet lyckas vi inte utan svårighet lokalisera Hylands nya hörna. Bronsbysten står i skamvrån, hundra meter in i den för allmänheten stängda parken. Konstnären Thomas Qvarsebo är säker på att det är hans skulptur, även om den från vår utkikspunkt ryms mellan tummen och pekfingret.

Vi försöker snacka oss in 

i parken. Jag visar presskort. Qvarsebo har sin färgbroschyr med offentliga skulpturer: Olof Palme, Dan Andersson, Alf Henriksson, "Nacka" Skoglund, Lennart Hyland... Inget hjälper. Den hjälpsamma receptionisten stöter på patrull överallt. Säkerhetschefen säger nej. Går inte. Boka tid. Återkom. Hyland är inte längre i allmänhetens tjänst. Sveriges störste tv-legend var sportreporter, radiounderhållare och på 1960- och 70-talen tv-underhållningens kung med sin show Hylands hörna. Alla stora svenska namn var med i hörnan, där Hyland satt vid sitt skrivbord och trallade från 1962. Bland gästerna första säsongen: Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Margaretha Krook, Zarah Leander, Karl Gerhard, Povel Ramel, Monica Zetterlund, Lill-Babs, Tage Erlander, Alice Babs och Astrid Lindgren.

Efter Hylands bortgång 1993 

tog programledaren Bengt Alsterlind initiativet till en insamling som bekostade bysten. Mer än 50 000 tittare la en tia var; maxbeloppet var lågt för att så många som möjligt skulle bli delaktiga. När jag ringer upp Bengt Alsterlind i Karlstad säger han att han inte är förvånad över att Hyland har gömts undan. - Inte ett dugg. Jag fick på pälsen ordentligt för insamlingen. Högsta ledningen på tv sa att gjorde jag en sådan grej till då var det tack och hej för mig. Att Hyland var impopulär i tv-huset gör det ännu mer obegripligt att han ska stå i personalparken, och inte ute hos dem som både gillade honom och bekostade skulpturen.