Lars Lindström

Häxjakten måste vara över nu

Publicerad
Uppdaterad
Som om det inte räckte att bli våldtagen på en skoltoalett, att vara 14 år och bli våldtagen, att lärare, präster och andra vuxna sviker.
Elva blåmärken och fyra tusen hatare är nog. Nu räcker det. Häxjakten är över.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
När Linnea, 14, undersöks av läkare på Örnsköldsviks sjukhus 13 mars 2009, tre dagar efter övergreppet, har hon svullnader och blåmärken över hela kroppen. Elva blåmärken. Elva.
Det största är sex gånger fem centimeter. Hon har också stora blåskimrande svullnader på armar och ben.
Det största tio gånger sju centimeter.
Hon är 14 år och har blivit våldtagen på en skoltoalett i Bjästa och har bestämt sig för att polisanmäla. Snart kommer fyra tusen människor - många av dem vuxna - att samlas i en stödgrupp för den 15-årige sexförbrytaren och spy galla och kalla Linnea saker jag inte ens vill skriva.
Medan den i både tingsrätt och hovrätt dömde våldtäktsmannen på skolavslutningen kramar tjejer, delar ut rosor och får applåder fortsätter häxjakten på Linnea.

Om någon undrar varför endast 10- 20 procent av alla våldtäkter anmäls har ni svaret där. Man kan ju undra hur någon över huvud taget har orken och modet och självbevarelsedriften att anmäla en våldtäkt.
Linnea berättar detaljerat i polisförhör. Hon tvingas genomlida allt igen.
Hon ifrågasätts. Hon ser hur vännernas blick viker undan.
Hon är vid tiden för övergreppet 14 år. Ännu ett barn. Hon står i en rättssal och berättar om övergrepp som gett henne elva blåmärken på kroppen och vem vet hur många ärr i själen.
Rättsintyget och hennes beskrivning har stor betydelse.
Den är "konsekvent, sammanhängande och detaljerad och har inte burit drag av några överdrifter" står det i tingsrättens dom.

Lika viktigt för den fällande domen är den 15-årige pojkens erkännande fem dagar efter våldtäkten. Han "mådde så jävla dåligt" för vad han har gjort Trots fällande domar och besöksförbud bjuds pojken in till skolavslutningen och hyllas som en hjälte. Hur ska han förstå att hans övergrepp mot Linnea var fel?

Medan 15-åringen begår ännu en våldtäkt går häxjakten på Linnea vidare: rykten flyger, skvaller sprids, föräldramöten urartar, avloppsvattnet rinner i smutsiga floder på internet.
Vi vet inget om hur hon har påverkats inuti. I stället för vuxet stöd får hon glåpord och hat. En "neutral" rektor.
En präst som tycker mest synd om förövaren. Jesus, vilket svek.
I dag går Linnea i skolan många mil från Bjästa. Att kommunen ska fortsätta betala för hennes internatskola även under gymnasiet och inte tvinga henne tillbaka är en självklarhet.
Det finns nu stora stödgrupper för Linnea på internet. Många av inläggen där är lika råa och hatiska mot den unge våldtäktsmannen och hans familj som de tidigare varit mot Linnea. Nu räcker det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag