Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Lars Lindström: Finanshajen fick miljösamvete

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

LARS LINDSTRÖMS BLOGG - klicka här.

Sitter i tv-soffan 

och ser äventyrsfilmen "Sahara" med familjen; miljöförstöringen har huvudroll vid sidan av hjälten med det ekivoka namnet Dirk Pitt. I den riktiga världen tycks miljöhjälten för dagen ha det något blekare namnet Björn Carlson. Han är en 70-årig finansman, som skänker 500 miljoner kronor till den illamående Östersjön. Eller till tvärvetenskapliga projekt och nyskapande initiativ, som det heter.

Björn Carlson sägs vara

 tämligen okänd. Det stämmer nog om man inte minns företaget Luxonen, hans lekstuga för Big Money i början av 90-talet. Han var huvudaktör när den svenska kronan kraschade i november 1992. Valuta forsade ut ur Sverige och Miljö-Björn förde ensam ut 15 miljarder kronor. När kronan rasade ned i ett svart hål fick skattebetalarna räkningen. Omkring 25 miljarder kronor har det beräknats att kronfallet kostade oss. Då känns Björn Carlsons miljömiljoner som en droppe i Östersjön. 1999 sålde Miljö-Björn sitt Luxonen till Skandia, och tjänade precis 500 miljoner på den affären. Han blev ordförande, och Ulf Spång blev vd. Just det, Ulf Spång som hotas av åtal för grovt skattebrott i Skandiaskandalen. Finansvärlden är liten men tät.

Annars gillar jag

 det här fenomenet att finanshajar på äldre dagar börjar omvärdera sitt liv och sin gärning. Bygger museer. Köper hockeylag. Stöder miljöforskning. Allt för att eftervärlden ska minnas dem för något annat än pengar. Eller för att döva sitt samvete.

DAGENS RÄTT

 Fastighetsmäklarna Notar tar åt sig kritik: "utgångspris" blir "budstart".

DAGENS FEL

 Kackerlackor som husdjur? Nä, men ta det lite lugnt nu, va.