Lars Lindström

Ett lemlästat barn skulle inte räcka

Publicerad
Uppdaterad
Jag tänker på vad som behövs för att vi ska insistera på att även kungen ska stå innanför lagen.
Räcker ett lemlästat barn? Eller går gränsen vid döden?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Lars Lindström. Det orimliga i att kung Carl Gustaf har straffrättslig immunitet blir inte uppenbart förrän han begår ett allvarligare brott än en påkörning bakifrån eller en fortkörning på motorväg. Vad skulle ha hänt om någon, kanske ett barn, hade skadats svårt i trafikolyckan på E4:an genom Norrköping i går? Hur skulle vi ha reagerat om olyckan hade krävt ett dödsoffer? Det är en oerhört jobbig tanke. Sveriges regent orsakar trafikolycka med dödlig utgång. Men för att förstå det oacceptabla i en kung utanför lagen är det en nödvändig tanke. Ingen tror att Carl Gustaf plötsligt skulle få för sig att råna banker eller slå ihjäl folk med järnrör på Drottningholm. Vi vet att det aldrig kommer att hända. Men vi har en kung som gillar bilar med muskler. Som älskar att åka fort. När han överskrider fartgränsen eller ligger för nära en annan bilist i en rondell har många överseende. Han är mänsklig.Många har kört en aning för fort. Och hur skulle det se ut om kungen skulle förlora körkortet eller tvingas inställa sig i tingsrätten, iförd uniformen med medaljerna, och presentera sig med namn och adress och kanske berätta lite om sig själv, innan han erkände sig skyldig.Det vill vi inte vara med om. Det vore bara pinsamt. Kanske är det en av anledningarna till att kungen fortfarande i denna upplysningens tid, enligt femte kapitlet, sjunde paragrafen i regeringsformen, äger straffrättslig immunitet. Nästa år fyller Carl Gustaf 60 år. Han blir inte yngre. Synen, reaktionsförmågan och andra funktioner kan försämras. Enligt en rapport från Vägverket anpassar de flesta äldre bilförare sitt körsätt till sin ålder och kör lugnt och trafiksäkert. Vi kan bara hoppas av Carl Gustaf gör det också. Att han fortsätter att hyra Gelleråsbanan i Karlskoga när han vill köra fort och vårdslöst. Att han tar det lugnt när han kör på vägar och gator som en vanlig man. Carl Gustaf vill vara mänsklig. Han vill komma närmare sitt folk. Men när han kör bil måste han lära sig att hålla avståndet. Något politiskt eller folkligt stöd för att ta av Carl Gustaf den immunitet kungar haft sedan 1600-talet lär inte uppstå under hans livstid. Jag tror inte ens att ett lemlästat barn skulle ändra på den saken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag