Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Lars Lindström: Anne Ramberg borde abdikera

Anne Ramberg, den främsta företrädaren för Sveriges advokatkår, har avkunnat dom: kungen är oskyldig.
Hon vet det, för att "kungen själv har sagt det".
Vore jag medlem i Advokatsamfundet skulle jag kräva Anne Rambergs avgång i dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Högst upp på hennes blogg står: "Anne Ramberg är general­sekreterare i Sveriges advokatsamfund".
För att det inte ska råda några tvivel om att webb­sidan är seriös och kopplad till hennes upphöjda position finns också sam­fundets logga inlagd.
På denna sida har Anne Ramberg publicerat ett kombinerat angrepp på medierna och försvarstal för kungen.
Granskningen av kungahuset är "oseriös", bygger på "billiga poänger" och är rent av "ondsint", enligt general­sekreteraren i Sveriges advokat­samfund.
Det mest komiska i Anne Rambergs debattartikel är när hon ställer frågan vem som granskar "de kontakter och vänskapsband som tydligtvis finns mellan vissa journalister och gangstervärlden".

Inte för att den frågan inte kan vara relevant.
Utan för att Anne Rambergs egna kontakter och vänskapsband med flera av huvud­personerna i kungahärvan är mycket omfattande och aldrig redo­visas.
Hon är vän med dramats huvud­person, kung Carl Gustaf.
Hon är vän med Anders Lettström, som förhandlat med maffiabossen Milan Sevo för att försöka stoppa känsliga bilder som den förre porrklubbs­ägaren Mille Marko­vic säger sig sittaHon har varit gift med advokaten Fredrik Ramberg, som ingår i den så kallade Gubb­tolvan kring kungen och anser att han för­talas i Nuri Kinos bok "Den svenske gud­Hon är sambo med advokat Claes Lundblad, som är Fredrik Rambergs juridiska ombud och har skrivit ett formellt brev till för­laget som publicerat boken.
Vem som helst förstår att Anne Ramberg - som för övrigt fick medalj av kungen för några år sedan - har starka personliga skäl att agera. Hon försvarar sina vänners heder. Det har hon all rätt att göra.

Men när hon gör det som officiell representant för Advokat­samfundet vill hon att vi ska tro att hennes kritik bygger på saklig grund, kanske rentav juridiskt oantastlig grund.
Hon vill att vi ska tro att hon har Sveriges alla advokater bakom sig.
I en utmärkt intervju i Sveriges Radios "P1-morgon" fick Anne Ramberg frågan hur hon kunde veta att allt är "insinuationer och lögner", att kungen inte har besökt de här strippklubbarna.
- För att kungen själv har sagt det.
Är det någon som tvivlar på att det är privatpersonen Anne Ramberg som talar då - och inte generalsekreteraren i Advokatsamfundet?
När Cecilia Strömberg i - Jag är inte här för att diskutera några vänskapsband med någon människa.
Nähä. Men att svepande ifråga­sätta journalisters integritet och lika svepande anklaga journalister för vänskaps­band med kriminella går bra.
Frågan vi måste ställa i dag är om Anne Ramberg missbrukat sin position som högsta företrädare för Sveriges advokater när hon använder den för att försvara och försöka rentvå sina personliga vänner.
Abdikera var ordet.