Lars Lindström

Anne Ramberg borde abdikera

Publicerad
Uppdaterad
Anne Ramberg, den främsta företrädaren för Sveriges advokatkår, har avkunnat dom: kungen är oskyldig.
Hon vet det, för att "kungen själv har sagt det".
Vore jag medlem i Advokatsamfundet skulle jag kräva Anne Rambergs avgång i dag.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Högst upp på hennes blogg står: "Anne Ramberg är general­sekreterare i Sveriges advokatsamfund".
För att det inte ska råda några tvivel om att webb­sidan är seriös och kopplad till hennes upphöjda position finns också sam­fundets logga inlagd.
På denna sida har Anne Ramberg publicerat ett kombinerat angrepp på medierna och försvarstal för kungen.
Granskningen av kungahuset är "oseriös", bygger på "billiga poänger" och är rent av "ondsint", enligt general­sekreteraren i Sveriges advokat­samfund.
Det mest komiska i Anne Rambergs debattartikel är när hon ställer frågan vem som granskar "de kontakter och vänskapsband som tydligtvis finns mellan vissa journalister och gangstervärlden".

Inte för att den frågan inte kan vara relevant.
Utan för att Anne Rambergs egna kontakter och vänskapsband med flera av huvud­personerna i kungahärvan är mycket omfattande och aldrig redo­visas.
Hon är vän med dramats huvud­person, kung Carl Gustaf.
Hon är vän med Anders Lettström, som förhandlat med maffiabossen Milan Sevo för att försöka stoppa känsliga bilder som den förre porrklubbs­ägaren Mille Marko­vic säger sig sittaHon har varit gift med advokaten Fredrik Ramberg, som ingår i den så kallade Gubb­tolvan kring kungen och anser att han för­talas i Nuri Kinos bok "Den svenske gud­Hon är sambo med advokat Claes Lundblad, som är Fredrik Rambergs juridiska ombud och har skrivit ett formellt brev till för­laget som publicerat boken.
Vem som helst förstår att Anne Ramberg - som för övrigt fick medalj av kungen för några år sedan - har starka personliga skäl att agera. Hon försvarar sina vänners heder. Det har hon all rätt att göra.

Men när hon gör det som officiell representant för Advokat­samfundet vill hon att vi ska tro att hennes kritik bygger på saklig grund, kanske rentav juridiskt oantastlig grund.
Hon vill att vi ska tro att hon har Sveriges alla advokater bakom sig.
I en utmärkt intervju i Sveriges Radios "P1-morgon" fick Anne Ramberg frågan hur hon kunde veta att allt är "insinuationer och lögner", att kungen inte har besökt de här strippklubbarna.
- För att kungen själv har sagt det.
Är det någon som tvivlar på att det är privatpersonen Anne Ramberg som talar då - och inte generalsekreteraren i Advokatsamfundet?
När Cecilia Strömberg i - Jag är inte här för att diskutera några vänskapsband med någon människa.
Nähä. Men att svepande ifråga­sätta journalisters integritet och lika svepande anklaga journalister för vänskaps­band med kriminella går bra.
Frågan vi måste ställa i dag är om Anne Ramberg missbrukat sin position som högsta företrädare för Sveriges advokater när hon använder den för att försvara och försöka rentvå sina personliga vänner.
Abdikera var ordet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag