Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

Längst går Ebba Busch Thor när hon lierar sig med anarkister och punkare

Ebba Busch Thor och Ebba Grön – en anomali, skriver Expressens Lars Lindström. Foto: Simon Hastegård / Clas Barkman

Nya politiska samarbeten knådas och ältas fram i riksdagen. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kallar januariavtalet en ”ohelig allians” – och att hon är frustrerad och arg förvånar ingen.

Men hennes nästa steg är häpnadsväckande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Se här ännu ett tecken på att de nya kontrakten är nyttiga för svensk politik: replikskiftet i riksdagen förra veckan mellan Ebba Busch Thor och Centerns Annie Lööf var det första mellan alliansledare – PÅ FEMTON ÅR!

Så här spännande har inte Sveriges riksdag varit sedan 1970-talet, då de borgerliga partierna tog makten, men hade så svårt att samarbeta att de avgick i parti och minut.

Antingen bråkades om kärnkraften, eller skatterna, och så avgick statsminister Thorbjörn Fälldin eller så entledigades alla moderata ministrar och sedan hela regeringen. Det var en dramatisk tid: fyra olika borgerliga regeringar på sex år.

Den piprökande statsministern Thorbjörn Fälldin (C) ledde tre kortvariga regeringar under 1970-talet. Foto: OLLE LINDEBORG / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Under ett år satt en liten, liten liberal minoritetsregering med endast 11 procent av rösterna bakom sig. Demokratin överlevde, fastän 89 procent av väljarna blev negativt särbehandlade och mobbade.

Nu skriver vi 2019 och några av dagens politiska partier har hittat en väg att samarbeta på en hel rad punkter, och de som hamnar utanför försöker hitta nya allianser. Längst går Ebba Busch Thor när hon lierar sig med anarkister och punkare.

Precis när vi kände hur nära det var att KD-ledaren skulle kasta sig i Jimmie Åkessons famn gör hon det otänkbara. Hon står i riksdagens talarstol och citerar punkbandet Ebba Grön, eller i själva verket anarkisterna i Blå Tåget: ”Kapitalet höjer hyrorna, och staten bostadsbidragen”.

”Staten och kapitalet” blev i Ebba Gröns version en svensk punkklassiker. Bilden ur boken "Station Rågsved". Foto: Lars Sundestrand

Låten blev i Ebba Gröns version en folklig punkklassiker i början av 1980-talet, trots att den såvitt jag förstår handlar om hur kapitalismen genom att utnyttja statens makt kan behålla sin kontroll över arbetaren… och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackaaaaar.

Ebba Busch Thor sjöng i valrörelsen duett med Bert Karlsson, före detta Ny Demokrati-politikern och dansbandspampen som drog in 1,2 miljarder på flyktingboenden. Att hon gjorde det var obetänkt, men inte orimligt.

Ebba Busch Thor sjöng duett med Bert Karlsson i valrörelsen och nu citerar hon Ebba Grön. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Grön och Ebba Busch Thor är däremot en anomali. Här pratar vi ohelig allians.

Ebba BT är djupt troende, medan Ebba G sjunger att Gud ska hängas, ty Gud är fascisten och rasisten som varken gillar svarta eller fattiga – och dig har han glömt för länge sedan.

Medan Ebba BT håller familjen högst sjunger Ebba G hånfullt om den borgerliga drömmen om mamma, pappa, barn.

När Ebba BT pratar om lag och ordning och höjda straff sjunger Ebba G att sno från de rika och att det är sjukt att vara snut, det är sjukt att bli en sådan som försvarar de övergöddas jävla lagar…

Nu invänder någon att bara för att KD-ledaren citerar Ebba Grön behöver det inte innebära att hon plötsligt blivit en vänsteranarkist som vill krossa samhället. Nej, det ligger utan tvekan något i det.

Samtidigt citerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid en pressträff i januari nästan ordagrant en albumtitel med Joakim Thåström, sångare i Ebba Grön: Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal.

Så om det under den närmaste tiden uppstår en ny, omoralisk och orimlig pakt i svensk politik: kom ihåg var ni läste det först.