Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Kvinnor kan minsann också sära på benen

Foto: Kappahl
Foto: Indiska
Foto: H&M
Foto: Kappahl
Foto: H&M
Foto: JC

Att sitta bredbent kopplas gärna ihop med dominanta män, särskilt i tv-soffor och i kollektivtrafiken.

Men kvinnor kan minsann också sära på benen offentligt.

Och i hemlighet gillar många den som vet hur man bresar med benen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För det första: att bresa är ett dialektalt uttryck, vanligast i Västerbotten, Norrbotten, Lappland, Ångermanland och Medelpad, men också spritt till Svealand. "Bresa inte mer än byxorna tål" är enligt Institutet för språk och folkminnen upptecknat från Arvidsjaur i Lappland från 1930-talet.

De senaste årens kampanjer mot så kallad "manspreading" har alltså en lång tradition av skrevande bakom sig. Den första kampanjen mot fenomenet i kollektivtrafiken startades i Chicago, USA, redan 1918, illustrerad av en teckning av män som bredbent lägger beslag på flera sittplatser medan kvinnorna får stå.

De senaste åren har vi sett män som Barack Obama, Tom Hanks, Boris Johnson, Ben Affleck och Daniel Nannskog testa gränsen för hur bredbent man kan sitta i ett offentligt sammanhang.

 

Men jag vill lyfta ett område där kvinnor visar att de också kan sära på benen: i modebranschen. I maj skrev jag en artikel om som halva Sverige tycks ha läst och delat på sociala medier: om en modebild från H & M, där ett ben till en pall på ett sexistiskt vis riktas rakt upp mot den bredbent sittande modellens underliv.

Den bilden är inget undantag. Det krävs bara en halvtimmes surfande på de stora klädkedjornas webbsidor och Facebooksidor för att inse att när en kvinna ska sitta ned på en modebild, då ska hon bresa. Ofta rejält, och gärna med armar hängande mellan benen, för att sedesamt skyla sig eller eventuellt dra uppmärksamheten till skrevandet.

Är det då bra eller dåligt att kvinnliga modeller "manspreadar"? Är det feministiskt eller sexistiskt? Det finns ett annat populärt uttryck för män som inte riktigt har koll men ändå förklarar saker för kvinnor som har bättre koll. Så kallad "mansplaining". Så jag nöjer mig med att rikta fokus på fenomenet och lista några tänkbara orsaker till att kvinnor i modebranschen särar på benen lika mycket som män gör i tv-sofforna och kollektivtrafiken.

1) Kvinnorna på modebilderna har anammat en "manlig" position för att utstråla målmedvetenhet och självständighet.

2) Att sitta bredbent är mest bekvämt, och ensam i en fotostudio tar en inte precis upp plats för någon annan.

3) Män bestämmer i modebranschen och de tycker att det är sexigast om de kvinnliga modellerna särar på benen.

4) Den feministiska bloggaren Natashja ”Lady Dahmer” Blomberg har rätt: "fittan måste ju få luft. Annars kan man få svamp…".

5) Det är helt enkelt en oförklarlig slump att samtliga modekedjor i Sverige år 2016 har bestämt att när en modell ska sitta ned ska hon bresa.

 

En ledtråd till varför det ser ut så här kan vara en forskningsrapport som i våras kom från University of California, Berkeley. Den visar att bilder där en person har särade ben, publicerade på dejtingsajter och appar som Tinder, gör personen attraktivare och dramatiskt kan öka möjligheterna att träffa någon. Effekten var starkast för män som satt bredbent.

Alltså: i hemlighet tilltalas många, både kvinnor och män, av "manspreading". Fast inte i kollektivtrafiken, tack!