Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Kvällen när vitt vin i plastglas och nyheterna i tv gör oss glada

När Katarina Sandström i SVT avslutar alltihop med sitt bredaste leende och önskar en trevlig kväll vet jag att det här är vändpunkten, skriver Lars Lindström.
Foto: SVT

När vi om tio år ser tillbaka på pandemin och hur den så småningom tynade bort kommer den här kvällen i oktober 2021 att kännas som en kritisk punkt, tillfället då allting fick en ny och bättre inriktning.

Stora ord, men vänta bara.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla dessa meningslösa dagar. Ni vet hur det kan vara. Vädret stoltserar i alla gråa kulörer som finns. Morgonen luktar fuktig asfalt och blöta däck. Blekgula lönnlöv täcker marken du går. Människor i färglösa kläder håller avstånd. Du har lust att luta dig mot en stenvägg med armarna om huvudet och bara blunda.

Pandemin har hållit ett fast grepp om oss länge. Men nu har rehabiliteringen satts in, livet börjar komma tillbaka. Restriktionerna är slopade. Antalet smittade minskar och planar ut på en låg nivå.

Plötsligt är vi på musikfestival igen. Vi är nervösa, hur gör man nu igen? Ett glas vitt i plastglas, ett gäng glada människor på ett nedlagt industriområde och tre scener med levande musik får oss att undra: är detta himlen runt hörnet?

Nyheterna i tv gör oss glada och ger oss framtidshopp

Efter flera timmar med socialt umgänge, ljumma vegohamburgare och levande musik med namn som 80-talspoppiga Tomode och indierockande Linn Koch-Emmery vandrar vi hand i hand mot tunnelbanan och försöker smälta allt detta. Inte en konsert på 19 månader och sedan en explosion.

Tidigt hemma i tv-soffan gör vi som vi ofta gör. Kollar nyheter på SVT play innan vi börjar leta efter en film på Cineasterna, bibliotekens egen strömningstjänst med kvalitetsfilm.

Visst är det lite bad news, något om barkborrens härjningar och koldioxidutsläppen den orsakar, men sedan!  Bra saker händer i världen. Det är kvällen när vitt vin i plastglas och nyheterna i tv gör oss glada och ger oss framtidshopp, trots pandemi och klimatkris. Lyssna här.

Antalet kriminella som vill ha hjälp av polisens avhopparstöd har i Stockholm fyrdubblats på ett år, från tjugo till åttio. Till och med de kriminella gängen är trötta på gängkriminaliteten!

Det kunde vara ett uselt aprilskämt, men det är sant och relevant

Alla som gillar att 125 miljarder dollar kan överförs från stora företag till ländernas välfärd jublar åt nyheten att 136 rika länder kommit överens om en global minimiskatt för företag.

Sedan får vi veta att Estland ska sluta med Europas smutsigaste elproduktion och i stället satsa på förnybar energi. Och svenska forskare vid Chalmers i Göteborg har tagit fram ett bättre och mer hållbart batteri, natriumjonbatteriet, som kan bli både miljövänligare och billigare än litiumjonbatterierna. 

Och i Uppsala produceras ena halvan av ett nytt vaccin mot covid-19 med hjälp av bland annat bark från ett träd i Chile. Det kunde vara ett uselt aprilskämt, men det är sant och relevant och vaccinet väntar nu på godkännande av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Så glad man blir av nyheterna hinner jag tänka innan Katarina Sandström berättar att Sverige leder stort i en VM-kvalmatch i fotboll och Rapport avslutas med en nyhet om en storbrand i Jönköping. En kyrka och en förskola förstördes, men nyheten är ändå positiv: brandmännen, hjältarna, lyckades rädda barnens pärmar, fyllda med minnen från deras uppväxt.

Ett gäng ungar sitter i en röd soffa i sin nya förskola och bläddrar och pekar och skrattar och när Katarina Sandström avslutar alltihop med att leverera sitt bredaste leende och en önskan om en trevlig kväll vet jag att det här är vändpunkten. Kom ihåg var ni läste det först.

Räddningstjänsten om insatsen: ”Ska reda ut hur den spridit sig”