Lars Lindström

Klimatstrejken som blir en historisk vändpunkt

170 länder deltog i klimatstrejker.
”Det finns ingen planet B”. Klimatdemonstration i Kungsträdgården i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatdemonstrationen i Kungsträdgården i Stockholm samlade tiotusentals.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredagen den 27 september 2019 kommer att skrivas in i framtidens historieböcker.

Miljoner unga över hela världen, med den 16-åriga svenskan Greta Thunberg som katalysator, slår fast att de inte tänker tillåta oss att nonchalera klimatkrisen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mitt i högen av unga människor i Stockholm denna fredag känns allt så självklart. Under en blå himmel med enstaka slöjmoln marscherar 60 000 människor – enligt uppgift från arrangörerna – från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.

En del vuxna: föräldralediga som med barnvagnar tränger sig in i folkhavet, en medelålders kvinna i täckjacka med skylten ”Föräldrar för klimatet”, en pensionär i blå keps som sätter sig ned på sin rullator.

Men mest är det ungdomar, med mobilen i ena handen, den handskrivna skylten i den andra och entusiasm skriven över hela ansiktet.

Många här kan ha 50, 60 eller rentav 70 år kvar av sitt liv. De har lyssnat på forskarna, de har sett kurvorna över höjningar av temperatur och havsnivå, kollat på nyhetsrapporterna om skyfall och torka och annat extremväder som drabbar oss oftare och oftare.

De är våra barn, våra ungdomar, och vi säger att vi älskar dem, men fler och fler av dem börjar upptäcka vilken sorts framtid de erbjuds.

Denna fredag manifesteras deras oro och hörs deras krav på tusentals platser över hela världen, i en enastående och global klimatstrejk. Bara i Sverige demonstreras på över 200 orter: Visby, Tanumshede, Malmö, Umeå, Molkom, Jönköping, Simrishamn, Göteborg, Sunne, Linköping, Kalix, Stockholm…

Fler och fler av dem börjar upptäcka vilken sorts framtid de erbjuds.

”Vad ska vi göra? Rädda klimatet” ropar de, och det ekar över hela världen.

Den interaktiva världskarta som nätverket Fridays for future har publicerat på sin webbsida ser numera ut som stjärnhimlen en klar septembernatt.

Tusentals prickar visar platser där manifestationer sker eller har skett, och den som klickar på en prick får upp info om när och var klimataktionen har hållits eller hålls varje vecka.

Det är en mäktig och koldioxidfri resa att göra på världskartan: från en ensam flicka i Stockholm för ett år sedan, i gul regnrock och med en handmålad skylt, till 40 000 på gatorna i Wellington, Nya Zeeland, som var först ut i dagens internationella klimataktion.

Klick: Santa Cruz de la Sierra i Amazonas flodområde i Bolivia. Klick: Haugesund, vid Nordsjöns kust i Norge. Klick: Nanjing, vid floden Yangtze i Kina. Klick: Dawson Creek på den blåsiga prärien i Kanada. Klick: Sankt Petersburg vid floden Neva i västra Ryssland.

Klimatförändringar struntar i nationsgränser. Klimatdemonstrationer likaså.

Låt oss hoppas att den här dagen blir en historisk vändpunkt.

I dag var dagen då en ungdomsledd, global klimatrörelse gjorde klart för världens makthavare, världens vuxna, att de inte tänker ge sig. De vill att vi agerar. Att vi blir de vuxna i rummet.

Kraven är att Parisavtalet ska följas med betoning på klimat- och miljörättvisa, att den globala temperaturökningen ska begränsas till 1,5 grader och att politikerna ska lyssna på klimatforskarna.

Ingen kunde förutspå denna anmärkningsvärda och spännande utveckling för ett år sedan. Trots att den unga klimatrörelsen i dag känns solklar, en naturlig reaktion från det som har kallats ”den hopplösa generationen”, behövdes en ung, klipsk svenska i gul regnrock för att förändra reaktionens hastighet.

De unga tänker inte låta oss komma undan. Låt oss hoppas att den här dagen blir en historisk vändpunkt. Jag tror det. Jag tror att den här mäktiga folkrörelsen blir en berättelse för dagens unga att återge för sina barnbarn. Jag var med. Jag gjorde skillnad. Jag gjorde det för oss.

https://www.instagram.com/p/B26jA5siN7f/
Greta Thunberg: "De förstöker tysta oss"