Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Känslan av att vi har hamnat i en gisslansituation

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Viruset – en fotboja som kedjar fast oss. Av en konstnär som kallar sig Rebel Bear på en vägg vid Bath Street i Glasgow, Skottland.
Foto: ANDREW MILLIGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Vissa morgnar. Känslan av att vi har hamnat i en gisslansituation. En obehörig har tagit sig in i våra liv och håller våra psyken tillfångatagna. 

Utan att vara närvarande styr smittan vår vardag och gör oss låga och uttråkade och sorgsna.

Fast ibland vandrar jag på gatorna som en helt vanlig man, utan fotboja.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var inte bättre förr. Ofta brukar man missta sig på hur det var förr, förutom att vi alla var lyckligare då, fast vi inte riktigt förstod eller värdesatte det, eller inte kunde känna nuet i handen, eller kanske ändå inte var riktigt så lyckliga som vi vill minnas.

Till skillnad från nu, eftersom förr, då det var bättre, inte är så länge sedan. Faktiskt bara ett par månader bakåt i tiden, när de första rapporterna kom.

Tre månader har gått sedan 59 personer sattes i karantän i Wuhan, i många år Borlänges vänort i Kina. En okänd, virusburen sjukdom gav patienter lunginflammation. Tre månader har gått sedan en mikrobiolog i Hongkong citerades i Time: Det är mycket osannolikt att detta kommer att leda till en större epidemi.

Alla kan inte ha rätt hela tiden, särskilt inte de som visar sig ha fel.

Jag ringer min syster. Hon fyller snart 97 år, bor på äldreboende och säger att det är tråkigt med besöksförbud; hon har suttit med de andra gamlingarna i en timme och ingen sa ett ljud så hon gick in till sig igen. ”De kunde åtminstone skicka hit någon som sjöng för oss”, säger hon.

Så jag sjunger för henne. Den där texten jag skrev när hon fyllde 90, till ”Leva livet” med Lill-Babs.

Din garderob är en drömodyssé/ Du är så snygg och alert/ Du har så tjusiga ben/ Kvarterets snyggaste stjärt.

Sedan skrattar vi. Man måste få.

Avskildhet sätter viktiga frågor i centrum och flyttar ut det irrelevanta dit det hör hemma.

De flesta människor som uppnått en viss ålder traskar fram och kämpar för att försöka behålla det som varit en del av dem, egentligen mest för att de tror på illusionen av att leva helt och fullt. Det där måste man släppa.

När man är ung är framtiden ens motståndare, när man inte längre är ung är ens fiende det förflutna och allt man släpar på, misslyckats med, gett efter för och tyckt jäkligt illa om.

Avskildhet ger utrymme för reflektion. Avskildhet sätter viktiga frågor i centrum och flyttar ut det irrelevanta dit det hör hemma, i periferin. 

SD:s partiledare Jimmie Åkesson tyckte för en månad sedan att hans uppgift i livet var att flyga till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att förödmjuka utsatta människor samtidigt som polis besköt migranter med tårgas.

Vi är den sista utposten, landet utan utegångsförbud.

Jimmie Åkesson i flygplanet, med keps och ett lyckligt flin, på väg ”mot nya äventyr”, en bild han själv tog och publicerade på Instagram, är en illustration av det mest olustiga och oviktiga som en svensk partiledare någonsin har företagit sig.

Och alla gaphalsarna i sociala medier med uttalad främlingsfientlig agenda, vart tog de vägen? Vilka var de? Vem orkar bry sig?

Själv tar jag promenader, så länge vi får, bokar in videokonferens med bokklubben, ställer in påskvistelsen på landet, flyttar födelsedagsfirandet utomhus.

Vi är den sista utposten, landet utan utegångsförbud, men med världens största antal självutnämnda epidemiologer per capita. I Spanien dör nästan tusen människor per dygn. I Sverige uppmanas alla föreningar att skjuta upp sina årsmöten. Så himla lagom och surrealistiskt på samma gång.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Tv: Världsledarna som testats för corona

Flera av världens mäktigaste personer har blivit smittade