Lars Lindström

Känner du någon som inte vet vad en podd är?

77 procent av befolkningen har en smart mobil och 76 procent använder internet i den.
Foto: Nati Harnik

Jag känner en människa som inte använder internet.

Hon är 92 år, och hon vet inte vad en podd är.

Där är hon i gott sällskap, för det vet inte halva befolkningen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Även om en av tio svenskar lyssnar på poddar varje vecka vet nästan hälften av oss inte vad en podd är, enligt den nya årliga rapporten "Svenskarna och internet", som sammanställs av Internetstiftelsen i Sverige.

Här följer information till de 4,5 miljoner svenskar som inte vet. En podd är en sorts pratradio, som distribueras på nätet och som du kan prenumerera på, ladda hem och lyssna på när som helst, förslagsvis med hörlurar när du tar en stärkande promenad.

En ännu större digital klyfta finns mellan de som verkligen använder det sociala nätverket Twitter (vilket är en av fem) och de som inte ens har klart för sig vad en tweet är, vilket också är nästan hälften av befolkningen.

Här följer information till de 4,7 miljoner svenskar som inte vet. En tweet är ett kort textmeddelande (max 140 tecken) som man kan skicka ut på den sociala nätverkstjänsten Twitter för att göra andra användare arga. Man kan följa andra användares utskick, svara och skicka vidare, ungefär som viskleken (ni som inte vet vad det var får googla).

En gissning kan vara att det är ungefär samma människor som inte vet vad en tweet eller en podd är.

Den som skickar ut en tweet om att det är trist att "Alex & Sigges podcast” för fjärde året i rad har vunnit priset för Årets bästa podcast kan alltså räkna med att väldigt många inte har en aning om vad det handlar om. Även om de som känner till Alex Schulman och Sigge Eklund begriper.

Tvååringar är för övrigt det nya svarta på internet. Två tredjedelar av de små illbattingarna är ute på nätet, och en tredjedel är ute så ofta som varje dag. Många av dem är också med och skapar eget innehåll, vilket förklarar en del av den oerhört skiftande kvalitet vi hittar. Hur många tvååringar som twittrar eller gör poddar sägs dock inte i rapporten.

Den digitala klyftan i dag finns inte mellan pensionärer och övrig befolkning, utan mellan yngre och äldre pensionärer. Medan yngre pensionärer närmar sig befolkningen i stort är det många äldre pensionärer som inte använder internet alls. Så många som 200 000 svenskar har internet hemma utan att använda det.

Känner du någon som inte vet vad en podd eller en tweet är? Kan vi inte bara komma överens om att förklara det för så många som möjligt så att vi får till lite bättre siffror till nästa års rapport?