Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Jag vill vända på det: det är SD och Åkesson som ”brunsmetar” sina väljare

4 mars reser Jimmie Åkesson till turkgrekiska gränsen, poserar och delar ut skrämselpropaganda i svenska folkets namn.Foto: SVERIGEDEMOKRATERNA / TT NYHETSBYRÅN SVERIGEDEMOKRATERNA
Det är SD och Jimmie Åkesson som ”brunsmetar” sina väljare i nutid, skriver Lars Lindström.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Vissa påstår att när någon nämner Sverigedemokraternas nazistiska och rasistiska historia ”brunsmetas” alla som tänker rösta på partiet.

Jag vill vända på det: det är SD och Åkesson som ”brunsmetar” sina väljare i nutid.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi tar helt enkelt inte upp det alla vet: att partiet bildades nyligen (1988) av rasister och nazister. Vi håller oss till samtiden.

Jag tänkte mig en resumé från valet 2018 och framåt, men det blev en roman. Jag konstaterar dock att SD i valet ställde upp med 14 politiker som varit medlemmar i våldsbejakande nazistorganisationer eller spridit nazistisk och antisemitisk propaganda.

Låt oss i stället titta på vad SD sysslar med i dag, i nådens år 2020.

9 januari kommenterar förre SD-toppen Kent Ekeroth (numera SD Värmdö) flygkatastrofen i Iran med ett hånskratt – för att två ensamkommande pojkar som dog har benämnts som ”smålänningar”. 

13 januari angriper Per Göransson, distriktsordförande SD Norrbotten, en rektor i Arjeplog för att det i läromedel helt riktigt står att SD har ”sina rötter i den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt”.

17 januari avslöjas att en SD-politiker i Dalarna med kommunala uppdrag har spridit rasistiska bilder på en rysk variant av Facebook, och är polisanmäld för hets mot folkgrupp.

3 februari visar P4 Uppland att Sverigedemokraten Gunnar Larsson skickat rasistiska och nazistiska mejl till partikamrater, som när tyska naziplan bombar en moské och Adolf Hitler dansar av glädje.

Så pyr det i partiet av nazism och rasism, så visar SD brist på empati för dödsoffer och deras nära, så ska undervisning revideras.

5 februari polisanmäls stadsmuseet i Norrköping av SD för en utställning om nazism – för att tysta ned en korrekt artikel om en SD-politikers inlägg på nazistsajt.

6 februari röjs att SD-politikern Agneta Kjaerbeck i Göteborg har hyllat en känd högerextremist som skrivit för nazisajter.

20 februari ojar sig SD över rapportering i SVT och SR och begär att kulturutskottet ska inkalla och rannsaka public servicechefer – som om Sverige vore DDR.

Så attackeras pressfriheten, så hyllas högerextremismen, så vill SD censurera nutidshistoria.

21 februari kräver åklagare ny rättegång i ett fall där en SD-nämndeman friat en Bandidos-topp, som hotas av åtta års fängelse. Sverigedemokraten sympatiserar med Bandidos i sociala medier…

21 februari väcker videon på en misshandel av en tonårsflicka avsky. Trots att spridning kan vara lagbrott har flera spridit videon – bland andra SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

27 februari förslår Sverigedemokraten Linus Bylund att staten ska kunna straffa journalister i Public service med löneavdrag och avsked. 

4 mars reser Jimmie Åkesson till turkgrekiska gränsen, poserar, skrämmer flyktingar i svenska folkets namn och publicerar flinande selfies i sociala medier.

Så ”hjälper SD på plats”, så ska medierna tuktas, så struntar partiet i brottsoffers integritet, så oärligt agerar SD inom rättsväsendet.

Det svenskaste jag vet är öppenhet, välstånd, progressivitet, jämställdhet, folkbildning, hållbarhet, åsiktsfrihet, pressfrihet och religionsfrihet. Det minst svenska jag vet är auktoritära och populistiska attacker på dessa så viktiga hörnstenar i ett fritt samhälle. Fortsättning följer.

Tv: Ebba Busch Thor om Åkesson: ”Tramsigt”

Jimmie Åkesson delade ut flygblad på gränsen mellan Turkiet och Grekland