Lars Lindström

Jag vill tro att människan är så klok att vi reder ut det här

Annika Larsson räddar sin katt från översvämningarna efter kraftiga skyfall i Gävle förra veckan. Vägar och viadukter stod under vatten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Översvämningarna i Tyskland orsakade enorm förödelse. Extremvädret med kraftiga skyfall har lede till att flera hus kollapsade och drogs med i de stora vattenmassorna i byn Schuld.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Världen har verkligen de klimatförändringar den förtjänar.

Har vi också de populistpolitiker vi förtjänar?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kring det lilla röda huset i Roslagen har klimatförändringarna inte märkts mer än på nyheterna. Vi laddar bilen med el och vägrar köpa Coops soppåsar från Vietnam. Det är det lilla. Våra personliga livsval har mindre betydelse. Industrins omställning till grön teknik avgör vår framtid.

FN:s klimatpanel IPCC slår fast att många klimatförändringar saknar motstycke sedan hundratusentals år, och att det är ett ostridigt faktum att våra utsläpp av växthusgaser ligger bakom.

Juli 2021 var världens hetaste månad hittills, och denna sommar har gett oss extrema värmeböljor, värmerekord, skogsbränder, skyfall, översvämningar, jordskred och hundratusentals människor har evakuerats.  Alla kontinenter har drabbats av katastrofer ”av bibliska mått”, som en grekisk vice borgmästare uttryckte sig om skogsbränderna. Detta är det nya normala om inte utsläppen minskar kraftigt.

Samtidigt har vi i Sverige folkvalda som tror sig sitta inne med större kunskap än 14 000 vetenskapliga artiklar. Moderater och Sverigedemokrater påstår att klimatkrisen inte finns och att allt är journalisternas fel som skrämmer upp folk. Och att Sverige förresten borde sänka bensinskatten. Och satsa på högerns universallösning: kärnkraften – som inga energibolag vill ta i för att den är för dyr.

Logiken är inte helt klar: kinesiska makthavare lovar att Kina ska bli koldioxidneutralt genom att bygga ut utsläppen med ett nytt kolkraftverk i veckan. Svenska makthavare lovar att vi ska bli koldioxidneutrala genom att sänka skatten på bensin och diesel ”för våra hårt prövade bilister”.

I de fyra nordligaste länen i Sverige fick 119 skogsbränder släckas under en vecka i slutet av juli. En rekordnotering för norra Sverige, enligt Magnus Holmberg, räddningschef i Lycksele. Gävle blev förra veckan katastrofzon, enligt Trafikverket, efter kraftiga skyfall som skapade översvämningar på vägar och i fastigheter och tvingade kommunen att skjuta på skolstarten.

Samtidigt avfärdar Sverigedemokraterna – det enda riksdagsparti som röstade nej till Parisavtalet – EU-kommissionens klimatåtgärder som ”symbolpolitik”, kallar elektrifieringen av bilar och transporter för ”forcerad”. Och föreslår sänkt skatt på bensin och diesel.

Extremtemperaturer upp emot 60 grader kan bli verklighet i Mellanöstern och Nordafrika i framtiden om koldioxidutsläppen fortsätter. Forskarna bakom en ny studie varnar: hettan kommer att tvinga många fler människor på flykt mot Europa.

Pontus Andersson, kommunpolitiker för SD i Helsingborg, skakar på huvudet och menar att en viktigare politisk fråga än klimatkrisen är hur vi ska bli av med alla invandrare så att svenskar inte blir ”en minoritet i sitt eget land”.

Populisthögern kan inte ens se sambandet mellan klimatkris och det faktum att ännu fler människor tvingas att fly för att överleva.  

Jag vill vara positiv och tro att människan är så klok att vi reder ut det här. Men det sker inte med makthavare i förnekelsestadiet.

Efter denna kolumn kommer garanterat kommentarer från läsare som tror på och för vidare konspirationsteorier och felaktigheter ur högernationella medier och vilseledande information som fossila energibolag har satsat minst tio miljarder kronor på att sprida under några år. Till dem vill jag säga: jag besvarar inte rent svammel.

Värsta skyfallen på 20 år