Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Jag var övertygad om att ALLA skulle tycka att boxaren är en ouppfostrad skitstövel

OM och NÄR får man egentligen luta bak stolsryggen i planet?Foto: Matej Kastelic / Colourbox

De flesta är överens om att vi borde flyga lite mindre och åka mer tåg.

Men ingen samsyn råder om rätt och fel för passagerare i flygplan, uppenbarligen.

När får man egentligen fälla bak stolsryggen i planet?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt oss ta det hela från början. Det här har precis hänt. En lärarinna sitter på ett tvåtimmarsflyg från New Orleans till Charlotte i USA. Bakom henne, på sista raden: en man i munkjacka och hipsterskägg. Väl i luften fäller lärarinnan ned sin stolsrygg för att vila. Efter en stund ber mannen henne att vika upp den eftersom han ska äta.

En rimlig begäran, som hon respekterar. När skägget har mumsat klart och tar fram mobilen lutar hon sin stolsrygg bakåt igen. Då börjar det.

Den blir förstås viral och har när detta skrivs 1,4 miljoner visningar.

Enligt lärarinnan blir mannen irriterad och slår cirka nio kraftiga knytnävsslag mot övre delen av hennes stol, så att hennes huvud och nacke kraftigt rycks framåt. 

Lärarinnan ber honom sluta, påkallar förgäves kabinpersonalens uppmärksamhet och börjar till sist filma boxaren för att få stopp på hans beteende. Slagen blir då mildare, men fortsätter, vilket videon visar.

Han kan inte fälla ned sin stolsrygg och tycker tydligen att det är trångt. Men på filmen, som lärarinnan senare publicerar på Twitter, ser man att han inte ens lutar sig bakåt utan sitter framåtlutad och tittar på en film i mobilen på sitt bord – samtidigt som han boxar på hennes ryggstöd.

När en flygvärdinna till slut infinner sig visar hon ingen förståelse för situationen, ber lärarinnan att radera sin video, hotar med anmälan – och bjuder knytnävskillen på en gratisdrink!

Jag förstår att lärarinnan i besvikelse över mannens aggressiva beteende och flygbolagets hantering av situationen lägger ut sin video i sociala medier. Den blir förstås viral och har när detta skrivs 1,4 miljoner visningar.

https://twitter.com/steelersfanOG/status/1226346795741143040

Jag förstår inte reaktionerna som – i tiotusentals – belamrar kommentarsfälten i de medier som berättar om incidenten. Jag var övertygad om att ALLA skulle ge sitt stöd till lärarinnan och tycka att boxaren är en ouppfostrad skitstövel.

Några tycker att man ALDRIG får luta sin stol bakåt.

Men nej, här tycker tusentals att lärarinnan gjorde FEL som lutade bak sin stolsrygg. Många tycker att man alltid måste be om TILLSTÅND från passageraren bakom för att göra det. Några tycker att man ALDRIG får luta sin stol bakåt. Helt obegripliga åsikter.

Många reagerar också på det enda rimliga sättet: karln är oförskämd och barnslig – och den som sitter på sista raden bör förstå att det är en mindre bekväm plats. Den som vill ha mer utrymme får köpa business.

Jag har under fyra decennier som journalist flugit mycket i arbetet och har ALDRIG varit med om att någon framför har frågat innan de lutar sig bakåt. Jag har själv aldrig gjort det. När måltider serveras fäller man upp stolsryggen, i övrigt får du ha den nedfälld hur mycket du vill. Det är min bestämda uppfattning.

Om flygbolagen inte vill att passagerare ska fälla ned sina stolsryggar får de sätta in icke fällbara fåtöljer och i väntan på detta vid varje flygning meddela att det är förbjudet att vila.

Fast det bästa är om fler helt enkelt tar tåget. Mer plats, och många vagnar med fåtöljer som skjutsar fram sätet och fäller ryggen samtidigt, så att passageraren bakom inte blir en treåring.

Skägget skulle inte ha fått en gratisdrink, han skulle ha fått en napp och en åthutning.

Tv: Här är bilarna som kan flyga

Se vilka som tävlar om att bli först i luften