Om SD "tar över", vad vill partiet göra med Sverige? Går det ens att veta? frågar sig Lars Lindström. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Om SD "tar över", vad vill partiet göra med Sverige? Går det ens att veta? frågar sig Lars Lindström. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Lars Lindström

Jag tror inte att många vet vad SD vill göra med Sverige

Publicerad

Människor som röstar fram auktoritära, populistiska, nationalistiska, högerextrema partier.

Jag undrar hur långt de tänker.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverigedemokraterna fyllde i veckan 30 år, men det hindrade inte att jag var glad den dagen. Jag gick genom en park i Stockholm, stannade till och såg upp mot de höga ekarnas bladlösa, svarta grenar som längtansfullt sträckte sig mot den grånade himlen.

Jag insåg vilken skönhet som vilade i den bilden och gladde mig åt att få leva i ett av världens vackraste och mest mest demokratiska länder. 

Auktoritär högerpopulism fanns nästan inte på den politiska kartan för 30 år sedan, nu sitter olika varianter i regeringar i flera länder i Europa.

När Moderaterna lägger politiska förslag som kunde vara SD-politik kaxar riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) upp sig och skriver i sociala medier att M kan bli ett stödparti. Underförstått: när SD tar över.

https://twitter.com/PaulaBieler/status/960618752596480000

 

Jag tror inte att många vet vad SD vill göra med Sverige om partiet "tar över". Går det ens att veta med ett parti som efter några luncher med näringslivet helt byter åsikt i viktiga frågor som vinster i välfärden?

Enligt nuvarande partiprogram vill Sverigedemokraterna ha "en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader". Blir det ens möjligt för vissa religioner att tillämpas med Kent Ekeroth (SD) som kulturminister?

SD anser att även du som infödd svensk kan upphöra att vara en del av nationen om du inte är tillräcklig lojal mot den "svenskhet" som gäller enligt partiets värderingar. Vem vill leva under det förtrycket?

Du måste ha rätt "essens" för att vara en riktig svensk, men vad den består av vill partiet inte säga. Kanske kan det bli DNA-analyser som avgör.

Finns det någon som tror på stabilitet i landet med SD i en regering, ett parti som sedan valet 2014 har förlorat 35 procent av sina förtroendevalda, 540 politiker som uteslutits eller hoppat av?

SD vill urholka kvinnors aborträtt, slopa pappamånaderna i föräldraförsäkringen, skippa genuspedagogiken i förskolan, låta pojkar vara pojkar, lära folket stå i givakt för Mattias Karlsson.

 

LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Nio lögner om Sverige du måste dra för dina barn

 

SD-politiker hyllar Ungern och Polen, där auktoritära regeringar tar kontroll över domstolar och public service. Stoppa medierna?  "Det gör vi i sinom tid", som Kent Ekeroths numera klassiska kommentar löd vid senaste valet.

Så sent som 1998 ville partiet att "etniska främlingar" som kommit till Sverige efter 1970 skulle skickas tillbaka till sina hemländer. Kan det kravet återuppstå i det här labila partiet?

Det enda säkra med en sådan raslag är att den samhällskollaps som SD skrämt upp väljarna med i tre decennier då till sist skulle inträffa, eftersom till exempel vårdsektorn skulle rasa ihop.

Nu är risken för kollaps inte särskilt stor i Sverige. Faktiskt nästan minst i världen, enligt amerikanska tankesmedjan Fund for Peace. De sammanställer varje år Fragile State Index, staters sårbarhet mot konflikter eller kollaps. De fem länder där kollapsen är minst trolig är Finland, Norge, Schweiz, Danmark och Sverige. 

Mannen gick nedför en trappa, och medan han sakta rörde sig nedåt växte längst ned på väggen, i slutet av trappan, en skugga som närmade sig honom. Det var hans egen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag