Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Jag tror inte att många vet vad SD vill göra med Sverige

Om SD "tar över", vad vill partiet göra med Sverige? Går det ens att veta? frågar sig Lars Lindström.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Människor som röstar fram auktoritära, populistiska, nationalistiska, högerextrema partier.

Jag undrar hur långt de tänker.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverigedemokraterna fyllde i veckan 30 år, men det hindrade inte att jag var glad den dagen. Jag gick genom en park i Stockholm, stannade till och såg upp mot de höga ekarnas bladlösa, svarta grenar som längtansfullt sträckte sig mot den grånade himlen.

Jag insåg vilken skönhet som vilade i den bilden och gladde mig åt att få leva i ett av världens vackraste och mest mest demokratiska länder. 

Auktoritär högerpopulism fanns nästan inte på den politiska kartan för 30 år sedan, nu sitter olika varianter i regeringar i flera länder i Europa.

När Moderaterna lägger politiska förslag som kunde vara SD-politik kaxar riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) upp sig och skriver i sociala medier att M kan bli ett stödparti. Underförstått: när SD tar över.

https://twitter.com/PaulaBieler/status/960618752596480000

Jag tror inte att många vet vad SD vill göra med Sverige om partiet "tar över". Går det ens att veta med ett parti som efter några luncher med näringslivet helt byter åsikt i viktiga frågor som vinster i välfärden?

Enligt nuvarande partiprogram vill Sverigedemokraterna ha "en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader". Blir det ens möjligt för vissa religioner att tillämpas med Kent Ekeroth (SD) som kulturminister?

SD anser att även du som infödd svensk kan upphöra att vara en del av nationen om du inte är tillräcklig lojal mot den "svenskhet" som gäller enligt partiets värderingar. Vem vill leva under det förtrycket?

Du måste ha rätt "essens" för att vara en riktig svensk, men vad den består av vill partiet inte säga. Kanske kan det bli DNA-analyser som avgör.

Finns det någon som tror på stabilitet i landet med SD i en regering, ett parti som sedan valet 2014 har förlorat 35 procent av sina förtroendevalda, 540 politiker som uteslutits eller hoppat av?

SD vill urholka kvinnors aborträtt, slopa pappamånaderna i föräldraförsäkringen, skippa genuspedagogiken i förskolan, låta pojkar vara pojkar, lära folket stå i givakt för Mattias Karlsson.


LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Nio lögner om Sverige du måste dra för dina barn


SD-politiker hyllar Ungern och Polen, där auktoritära regeringar tar kontroll över domstolar och public service. Stoppa medierna?  "Det gör vi i sinom tid", som Kent Ekeroths numera klassiska kommentar löd vid senaste valet.

Så sent som 1998 ville partiet att "etniska främlingar" som kommit till Sverige efter 1970 skulle skickas tillbaka till sina hemländer. Kan det kravet återuppstå i det här labila partiet?

Det enda säkra med en sådan raslag är att den samhällskollaps som SD skrämt upp väljarna med i tre decennier då till sist skulle inträffa, eftersom till exempel vårdsektorn skulle rasa ihop.

Nu är risken för kollaps inte särskilt stor i Sverige. Faktiskt nästan minst i världen, enligt amerikanska tankesmedjan Fund for Peace. De sammanställer varje år Fragile State Index, staters sårbarhet mot konflikter eller kollaps. De fem länder där kollapsen är minst trolig är Finland, Norge, Schweiz, Danmark och Sverige. 

Mannen gick nedför en trappa, och medan han sakta rörde sig nedåt växte längst ned på väggen, i slutet av trappan, en skugga som närmade sig honom. Det var hans egen.