Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Jag skriver ett brev till våra barn och ber att de ska benåda oss

Mer än 7 000 byggnader har brunnit i branden som kallas Camp Fire. Det här är samhället som kallades Paradise i Kalifornien.
Foto: CAROLYN COLE / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Ibland går jag omkring och undrar vilken sorts värld vi vill lämna över till våra barn.

Men också över vilken sorts barn vi lämnar över till vår värld.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För våra föräldrar och deras föräldrar, de fattiga bondegenerationerna som fick se Sverige gå från misär till välfärd, var sparsamhet en dygd.

Vi log överseende åt återhållsamheten som svärmor visade i köket genom att diska och återanvända plastpåsar för förvaring av livsmedel. Vi skakade på huvudet åt stoppade strumpor och lappar som sattes på armbågar på nötta kavajer.

Vi i dagens vuxengeneration har växt upp i en ständigt uppåtgående spiral, i välstånd, utan världskrig.

Vi har tjänat mer, masskonsumerat mer, blivit fast anställda och gjort bostadskarriär. Vi har fått längre semester och föräldraledighet, rest och klimatförstört mer, uppdaterat och slängt mer prylar än någonsin förr.

Vår livsstil är den mest extravaganta och skadliga någonsin. Sedan har vi mage att kalla dagens unga generation för bortskämd.

Alla kan tro på vilken gud de vill. Våra barn är den enda gud jag tror på, den enda som kan förlåta oss våra synder. Jag skriver ett brev till våra barn och ber att de ska benåda oss.

När det är översvämning i Venedig får turisterna vada i meterhögt vatten över torg och längs gator.
Foto: MANUEL SILVESTRI / POLARIS POLARIS IMAGES

Förlåt oss för vår dumhet, för vårt slöseri av resurser, för klimatförändringar, mer extremväder, mindre arktisk havsis, stigande havsnivåer. Förlåt oss för att vi inte reagerar när de vilda ryggradsdjuren drastiskt minskar.

Förlåt oss för översvämningar, torka, kraftigt minskade skördar och fler klimatflyktingar. Förlåt oss för att vi lät skogsbränderna sluka en stad med namnet Paradise i Kalifornien. 


LÄS MER Lars Lindström: Bevara svenska luciakultur – ät fläsk och drick bärs i ottan  


Förlåt oss för hatet mot och skuldbeläggandet av minoriteter, främlingar, avvikande, de redan mest nedtryckta. Förlåt oss för att vi glömde hur rasism och fascism kan smyga sig in i människors medvetande och plötsligt en dag kännas som det nya normala.

Förlåt oss för att vi upphöjde förnedrande skräp-tv som ”Expedition Robinson”, ”Big brother” och ”Paradise hotel” till vardagliga kulturfenomen. Förlåt oss för att vi låtit sociala medier förpestas av hånfullhet och människoförakt. Förlåt oss för Alexander Bard och Katerina Janouch.

Förlåt oss de gånger vi inte var där, de gånger vi svek, de gånger vi inte förstod hur allt stod till bara för att vi inte tog oss tilltäckligt nära. Förlåt oss när vi bara lyssnade till det yttersta ni sa, inte det ni egentligen menade.

Förlåt oss för att vi inte vaccinerar er och för att vi skuldbelägger era mammor och systrar som utsätts för sexuella övergrepp. Förlåt oss för de riksdagspolitiker som hånar barn på arbetstid. Förlåt oss för att vi utvisar era skolkompisar till platser där de inte känner någon och inte kan se någon framtid.

Jag frågar mig vad detta arv gör med våra barn. Vilka sorts människor blir ni? Bättre eller sämre? Vi kan bara hoppas att ni inte gör samma misstag som vi. 

Ni kan konsumera smartare och släppa ut mindre växthusgaser. Ni kan bli bättre förebilder för era barn. Ni kan knarka godhet. Hjälpa andra, och förklara för era barn att den som hittar vägar att hjälpa andra kan själv få hjälp när den behövs. Ni kan älska mer. Ni kan försöka vara den människa ni själv vill möta. Alla borde försöka vara den människan. Alla.


FÖLJ OCKSÅ: Lars Lindström på Facebook