Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

”Jag mötte Lassie” blev viral innan sociala medier ens existerade

Ett krogbesök med Carl-Einar Häckner och en hit med Ainbusk Singers – sen var succén född.
Foto: Foto: Leif Jacobsson och Olle Sporrong (montage)

Vykorten och breven från svenska folket fyllde Petter Karlssons brevfack på Expressens nöjesredaktion för 25 år sedan.

Alla som skrev hade mött Lassie, på ett eller annat sätt.

Nu har det blivit en bok av alltihop.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att dra en "Lassie" betyder att berätta om en kändisspaning, gärna av det mer udda slaget om ett möte i flera led.

Som att ha en kompis som har ridit prinsessan Madeleines förra häst. Eller att hustruns bror har fikat på Ikea i Uppsala samtidigt som Carola och Runar.

Nu har upphovsmannen till Expressens kultspalt "Jag mötte Lassie", journalisten och författaren Petter Karlsson, samlat de bästa spaningarna och berättelserna i boken "Jag mötte Lassie".


Allt började med att Petter Karlsson – som 1991 var reporter på den nöjesredaktion där jag var boss – hade knapert med idéer till en krönika på sista sidan i Expressen Fredag, nöjesbilagan.

(I sin bok minns Petter Karlsson att HAN var chef för nöjesredaktionen det året, och då kan vi låta honom tro det.)

Vid ett krogbord i Stockholm satt Petter Karlsson en kväll tillsammans med bland annat en ung göteborgare och trollkarl som hette Carl-Einar Häckner och så småningom skulle bli känd långt utanför Angered.

För att få inspiration till sin krönika frågade Petter Karlsson vilka fåniga kändismeriter alla i sällskapet hade. Den bästa handlade om en släktings hund som hade parat sig med filmhunden Lassie, det vill säga en av de hundar som spelade Lassie i tv-serien och på film. Då Ainbusk Singers samtidigt hade en hit med sången "Jag mötte Lassie" var grunden till krönikan och läsarspalten född.

Succén var monumental, "Jag mötte Lassie"-spalten överlevde i Expressen under många år och genererade en mycket stor mängd lustiga och knasiga läsarbrev.


Som det från Stefan i Falun som av städerskan på jobbet fick veta att hon hade en kompis som hamnat på samma vykort som drottning Silvia när kungaparet var i Orsa. Eller Jenny i Täby som berättade om att en kypare utomlands frågade hennes morfar om en autograf eftersom hade trodde att han var Elton John.

”Jag mötte Lassie” blev viral innan sociala medier existerade. Den blev en Twitterstorm utan Twitter och en Facebooksuccé redan innan Mark Zuckerberg ens börjat på Harvard University. Folk pratade om sina "Lassie" på fester och i fikarum. Det finurliga är att alla har mött Lassie någon gång.

Petter Karlssons egen favorit är en spaning som en man i Småland gjort:

Sångaren och låtskrivaren Robert Broberg stannade sin bil i den lilla byn där mannen bodde och frågade om affären var öppen. Han sa att den inte var det, så Robert Broberg körde vidare.Sedan avslutas brevet: "Men det var den!"