Lars Lindström

Jag känner inte igen mitt Sverige från förr

Jag påminns om tiden som ung man när en tredjedel av medborgarna i Sverige rökte dagligen, när röken låg tät i bilar, på flyget, i dagrum på sjukhus, på arbetsplatser, i förskolan och i biosalonger, skriver Lars Lindström
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Jag minns det som i går. Åttiotalet!

Kläderna fick vädras i ett dygn efter en kväll på krogen. Gubbarna kunde lagligt köpa en avsugning i bilen. En läkare kunde i en debattartikel föreslå att aidssjuka och hiv-smittade skulle spärras in i koncentrationsläger.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Allt börjar med att jag smörjer in diverse artrosdrabbade punkter med en smärtlindrande och inflammationshämmande salva som doftar nikotin. Mint, säger hustrun. Rök, säger jag.

Jag påminns om tiden som ung man, då en tredjedel av medborgarna i Sverige rökte dagligen, då röken låg tät i bilar, på flyget, i dagrum på sjukhus, på arbetsplatser, i förskolan och i biosalonger. Det bolmades… friskt, höll jag på att skriva, men jag menar sjukt mycket.

Jag påminns om tiden som ung man, då en tredjedel av medborgarna i Sverige rökte dagligen.

Att ses på krogen för ett par öl betydde under 1980-talet att orientera sig i dimma, hosta sig genom konversationen och stinka som ett askfat vid hemkomsten. Helt vansinnigt när man tänker på det, särskilt för alla som tvingades arbeta i dessa miljöer och dra på sig allergier och kanske lungcancer.

Tänk vad Sverige var idylliskt för bara några decennier sedan är en åsikt man kan läsa dagligen i sociala medier. Många som säger så har en agenda. De andra ser inte klart.

På 1980-talet var det lagligt att köpa sex på gatan i Sverige.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

På åttiotalet var det lagligt att köpa sex på gatan. Nästan inga svenska män tog ut föräldrapenning för att vara hemma med sina barn. Vi hade under större delen av 1980-talet endast två tv-kanaler att välja på, och Netflix var bara en glimt i ögonvrån hos en postordersäljare på Cherry Lane Music i New York.

Att fylla bostaden med barnporr var inget brott, och i slutet av decenniet förklarade partiledaren i det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna att ”invandrare är ett onaturligt inslag i befolkningen”. SD skrämdes också med att Sverige inom kort skulle bli ”en islamisk diktatur”, senast 2004. Alla fel, alltså.

1989 skrämdes SD med att Sverige skulle bli en ”islamisk diktatur” redan 2004.
Foto: DN

Vi hade fyra olika regeringar under 1980-talet, i nio av åren minoritetsregeringar, varav en bestod av tio ministrar från Centern, sju från Folkpartiet, numera Liberalerna, och en opolitisk justitieminister. Den regeringen hade endast 102 av 349 mandat i riksdagen. Ingen ylade om demokratins förfall.

Året var 1987 och den som insjuknat i hiv betraktades som pestsmittad, vilket skildras så väl i Jonas Gardells romantrilogi och tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Adam Lundgren och Adam Pålsson i hyllade SVT-serien ”Torka inga tårar utan handskar”.
Foto: SVT

En universitetsdocent förslog att hivsmittade och aidssjuka skulle tvångsisoleras i särskilda samhällen, för att inte säga koncentrationsläger, och sköta sig själva.

En överläkare tyckte att hela befolkningen skulle testas, smittbärare registreras och märkas med en tatuering. Idéerna förkastades som verklighetsfrämmande och omänskliga. Men de fanns där, spirande under ytan, i det idylliska åttiotalet.

En universitetsdocent klev fram med åsikten att hivsmittade och aidssjuka skulle tvångsisoleras i särskilda samhällen.

Men det dödliga våldet, då? Sverige var ju fridfullt på 1980-talet? Nej nej, antalet mord per 100 000 invånare var större då än nu. Alla år under 1980-talet hade högre siffra än 2018 – utom 1984. Undrar vad George Orwell hade sagt om det?

Nej, jag känner inte längre igen det Sverige som fanns när jag var ung. Och tur är väl det. 

I juli 2019 blir det förbud för rökning på uteserveringar, och snart har vi väl även kommit tillrätta med rasism, spelreklam, terrorism, ekonomiska klyftor och klimatförändringar. Då ni!

LÄS MER: Lars Lindström: Störst av allt… är skillnaden mellan de som har och de som inte har