Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Jag kan ha sett framtiden för svensk högerpopulism

Eller stod allt klart när Ebba Busch och Jimmie Åkesson kramades framför kamerorna utanför äldreboendet i Karlskrona?
Foto: JENS CHRISTIAN
Jimmie Åkesson (SD) i En man som heter Ove-keps.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Jag kan ha sett framtiden för svensk högerpopulism.

Och den heter Stram Dusch.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag är inte riktigt säker på när visionen dök upp. Det kan ha varit när Sverigedemokraternas Richard Jomshof i en intervju i SD:s propagandakanal Riks sa: Jag vill ju med bestämdhet hävda att de flesta som har fått medborgarskap de senaste 20 åren, de har inte här att göra.

Ut med packet, som SD-arna skrek innan de köpte kostym och ”En man som heter Ove”-keps.

Visionen kan också ha visat sig när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch önskade att svensk polis borde ha skjutit med skarp ammunition rakt in i en folkmassa. Hon sa: Så frågan som borde ställas, det är ju: Varför sköts det inte skarpt?

Eller stod allt klart när Ebba Busch och Jimmie Åkesson kramades framför kamerorna utanför äldreboendet i Karlskrona?

Fascistisk politik går ut på att ersätta genomtänkt debatt med rädsla och vrede. Den går ut på att kategorisera och generalisera och ge hela folkslag kriminalitet som ett permanent karaktärsdrag. Medborgarna ska delas upp i två klasser. Dels ”vi” som är laglydiga av naturen och ”de”, en annan typ av människa som av naturen är laglös.

De laglösa ska bestraffas som grupp, skjutas på och fängslas, eftersom ”de” som grupp är skyldiga till allt elände. Så beskrivs fascismen i Jason Stanleys viktiga bok ”Fascismens metoder”.

Han vill utvisa människor för ”antisocialt beteende”

Det är det här som pågår just nu. Men det visste ni ju. Om någon begår ett brott ska hela hans familj bestraffas, menar SD, i varje fall om familjen tillhör de andra. Att KD bestämt hävdar att svensk polis borde skjuta skarpt in i folksamlingar är en del av samma absurda retorik.

SD:s Björn Söder, mannen som gav chokladbollen ett ansikte, skriver på Twitter: Dags att börja städa upp det här landet. Fängsla och utvisa! Nu!!! Richard Jomshof vill även ta flyktingars smycken, men bara om flyktingarna har fel bakgrund och essens… SD tycks inte längre bry som om vilka historiska signaler deras hämningslösa förslag ger.

Partiledaren Jimmie Åkesson skriver i Aftonbladet om utegångsförbud, visitationsplikt och om att sätta in militär i fattiga och utsatta områden. Han vill utvisa människor för antisocialt beteende.

Hur ska det gå till? Inga brott behöver begås? Inga domar fällas? Räcker det att en politiker bestämmer att Herregud, vad du beter dig antisocialt? Räcker det att vara homosexuell? Vi vet hur det brukar gå när politiker utmäter straff till medborgare som de anser uppträder antisocialt. De sätter svarta trianglar på kläderna. 

Brottslingar ska gripas, dömas och straffas. Men för det de har gjort. Inte för vad deras pappa eller granne eller släkting har gjort. Inte för vad någon annan har gjort eller att någon tycker att de beter sig. Så måste demokratin fungera.

Varför inte gå fram under det gemensamma namnet Stram Dusch?

Det är tragiskt att svenska politiker utnyttjar den högerextrema danska politikern och juristen Rasmus Paludans rasistiska framträdanden till att hetsa mot en stor minoritetsgrupp. Alltihop tycks vara en del av samma kampanj. 

Stram Kurs heter det lilla, högerextremistiska parti som Rasmus Paludan leder. När KD och SD misslyckas med att ta makten i höstens val finns det bara en möjlighet för dem att gå vidare. Bli ännu mer extrema. Krama ihop partierna. Börja skjuta mot folksamlingar. Ta deras smycken. Ut med packet.

Varför inte gå fram under det gemensamma namnet Stram Dusch? Känns historiskt rimligt. Lagom extremt. Rimmar nästan på Busch. Och usch.

Lars Lindström har tidigare varit Expressens USA-korrespondent, och som nyhetskrönikör på fältet har han bevakat valrörelser, terrorattacker och skolmassmord. Han skriver krönikor om samhälle, kultur och relationer.

”Jag förstår vad Ebba menar och jag delar den uppfattningen”