Lars Lindström

Jag jublar också åt att det blev en pojke

Publicerad

Bullrande hejarop när det blir en pojke. Försiktigt fnissande när det blir en flicka.

Sitter våra könsnormer så djupt att allthop drar i gång redan vid födelsen?

Jag vill tro att det INTE är så.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi är många som hör det i direktsändningarna från Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Två av de manliga journalisterna på prins Daniels presskonferens kan inte hålla sig. När den nyblivna pappan säger att det blev en pojke ropas både "Ja!" och "Wow!", från två olika håll med maskulina röster.

Sedan skrattar en kvinnlig röst, och det hela påminner om när journalisten Gert Fylking under några år ropade "Äntligen!" när Nobelpristagaren i litteratur offentliggjordes.

Någon ironi finns inte att spåra i jublet den här gången. Sveriges Radio gör en ljudjämförelse med hur det lät när prinsessan Estelle föddes och vi kan konstatera att då hördes inga supporterrop, endast ett förtjust pipande.

Man kan för det första fråga sig om känsloyttringar alls är lämpliga för journalister… ens när det handlar om att Sverige gör mål mot Kanada eller vinner Eurovision.

Men att SR i sin artikel anklagar "journalistkåren" för att jubla när det var en eller två av de närvarande känns som ett ansvarslöst generaliserande. Greppet blev dock en klar succé på sociala medier. "Så lät journalistkåren när prins Oscar föddes - och när Estelle föddes" från P4 Uppland blev en av Sveriges hetaste och mest delade artikel under torsdagen.

I en utredande artikel på KIT får vi bakgrunden till hejaropen, som kom från frilansfotografen Patrik Österberg. Han skrek till av rent egoistiska skäl: han hade gissat att det skulle bli en pojke och blev glad när han hade rätt. Inte särskilt professionellt, nej.

Patrik "Journalistkåren" Österberg berättar att han fotograferade kronprinsessans mage för några månader sedan, hans sambo såg bilden och konstaterade att "om naveln pekar uppåt blir det en pojke". Vilket fotografen glatt spred bland vänner och bekanta, och kunde sedan förnöjt konstatera att det blev så.

Det kan man säga mycket om. Att sötsug, saltsug, ränder på magen, navelns utseende, svullna ben och andra kroppsliga egenheter under graviditeten kan tala om babyns kön är en typ av myter som har bra spridning. Enklast och modernast är att göra ultraljud.

Hade Patrik Österbergs sambo inför Estelles födelse lurat i honom att det var en flicka på gång vill jag tro att han jublat lika mycket då.

Om den samlade journalistkåren i kör ropat "Pojke, pojke! Yes, yes, yes!" hade det varit en pinsam och oroande händelse. Nu var det inte så. Det här handlar varken om könsnormer eller om en korrumperad journalistkår.

Jag jublar också åt att det blev en pojke. I smyg: lite genusblandning skadar inte i den journalistiska hovkonfekten.

När prins Daniel säger att "kvinnor är en urkraft…" och ska fortsätta men blir avbruten av någon av journalisterna. Då blir jag upprörd. På riktigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag