Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Jag har kommit över åtta önskelistor, skrivna av betydande svenska politiker

Klimat, migration, välfärd och kriminalitet debatterades
Partiledardebatt i SVT 2019.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsminister Stefan Löfven jultalar 2019.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s partiledare Ebba Busch Thor – en vanlig dag på jobbet.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Fattar inte detta; somliga tycks tro att jag hatar julen.

Det är så fel, jag är olyckligt kär i julen.

Dessutom älskar jag att den kan byta skepnad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Din dryga, självgoda typ”, skriver någon som påstår sig heta Sören. ”Vilken sjuk man du är” och ”som en psykopat” lyder diagnosen från en snubbe som kanske är döpt till Niklas. Hur vi firar julen ”det ska du skita i”, skriver en kvinna som kallar sig Inger.

Varför blir dessa läsare ilskna? Jo, för ett par veckor sedan tillät jag mig att anse att alla har rätt att fira sin jul hur de vill. Med eller utan traditioner. Med nya eller gamla traditioner. Jag skrev att julen är ett sagolikt hopkok av varm familjesamvaro och kalla marknadskrafter – och det är rena rama sanningen.

Folk som hävdar att alla måste fira på samma sätt är en sorts högtidsfundamentalister. De tror att de är bokstavstrogna mot julen, men vet inte vilken. Är det julen på 1970-talet, på 1920-talet, julen på 1870-talet eller på 1740-talet de är trofasta mot? De har ingen aning. Då julen har förändrats i takt med nya kulturella influenser kan du bara vara lojal mot din egen jul.

Men nu glömmer vi allt detta. Det är trots allt julafton i morgon. God och glad ska människan vara. Ljus och skugga skimrar framför mina ögon, månljus och stjärnljus tränger ned i mitt hjärta.

Newsflash! Jag har kommit över åtta önskelistor, skrivna av betydande svenska politiker, genom en läcka i jultomtens kommunikationer. Efter moget övervägande publicerar jag delar av dem tillsammans med tomtens mycket tuffa beslut.

Ulf, 55, önskar sig bara en Friedfull jul

• Stefan, 62, önskar sig bara något litet, en minimal framgång, någon som säger att han gjort en enda bra sak. Han får en fjärrkontroll som ersätter den han tappat. 

• Isabella, 56, vill ha något som kan minska läckage av metan från gödselhantering. Hon får någon annan återvunnen skitsak.

• Ulf, 55, önskar sig bara en Friedfull jul. Det får han inte.

• Jonas, 54, drömmer om en skruvtving, då han på grund av maktbrist snart går upp i limningen. Han får lägga band på sig, det är det enda han får.

• Nyamko, 50, önskar sig en kompass. Hennes gamla rubbas av magnetiskpolitiska störningar, svänger hit och dit och försvårar positioneringen. Hon får en balansvåg och ett par kilo liberalism.

Ebba, 32, önskar sig en sång om Alabama

• Jimmie, 40, skriver att han helst av allt vill ha en kompis: en riktig, inte en låtsaskompis som Ulf. Han kan också tänka sig en ledartröja. Han vill INTE ha fler tomtar och troll, det har han i överflöd. Han får en offerkofta.

• Annie, 36, önskar sig ett snabbtåg eller en espressomaskin. Hon får kompromissen snabbkaffe.

• Ebba, 32, önskar sig en sång om Alabama. Hon får i stället ”La Femme Fétal” med hiphoptrion Digable Planets, en 90-talssång om politiker som inte vill att kvinnan ska ha rätt till sin egen kropp eller rätten att välja.

Ja, då återstår endast att önska alla en fröjdefull jul, eller bara en avkopplande ledighet, eller en givande arbetsvecka, om det ser så ut.

Jag tror inte på uppenbarelser, jag tror att livets sanning kommer tanklöst till oss, kanske kan den komma till dig denna jul. Jag är upprymd, och har lärt mig att låta denna starka känsla av lycka vara just det: en stark känsla av lycka, även om den bara varar en enda minut.