Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

Inte bara rena nazister skriker att ”vi ska ta vårt land tillbaka”

"Jag hör inte längre bara rena nazister tala om konspirationen av en elit. Inte bara nazister skriker att "vi ska ta vårt land tillbaka", på torg och i sociala medier", skriver Lars Lindström. Foto: NORA LOREK
”Vi upplever en långsam sidledsförflyttning som är djupt sorglig”, skriver Lars Lindström. Foto: NORA LOREK

Det oroar mig bottenlöst att nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen stampar runt på svenska gator.

Men det som ger magknip är att värderingarna och språkbruket sipprar in i människors medvetande och i långsam takt förflyttar gränsen för det anständiga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I gryningen ligger sängkläderna hoptrasslade vid fötterna. Jag huttrar och drar upp dem igen, över mig, upp till hakspetsen. Ljuden från de första, morgontidiga bilarna börjar tränga in från stadens gator.

Med tiden kan trafikbrus omvandlas till något rofyllt. Som när vi bodde i en Stockholmsförort nära en stor trafikled och inbillade oss att det var havet vi hörde. Man vänjer sig. Ingen blir nazist över en natt.

När språket med uppsåt förgiftas av nedsättande, konspiratoriska och alarmistiska uttryck nöts medvetandet ned så att vi till sist inte hör dem längre eller i alla fall inte reagerar lika starkt.

Debatten har blivit råare, menar författarna Olle Wästberg och Daniel Lindvall i den nya boken "Folkstyret i rädslans tid": "Den auktoritära populismens attacker mot det samtalsklimat som beskrivs som "politiskt korrekt", inom en "åsiktskorridor", har medfört att ribban sänkts för vad som får debatteras offentligt och att debattklimatet har blivit mer aggressivt".

Jag hör inte längre bara rena nazister tala om konspirationen av en elit. Inte bara nazister skriker att "vi ska ta vårt land tillbaka", på torg och i sociala medier.

Inte heller är det bara öppna nazister som menar att det är kul med vänner som sparkar på döda får och kallar kropparna "Die Juden".

”Det oroar mig bottenlöst att nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen stampar runt på svenska gator”, skriver Lars Lindström. Foto: NORA LOREK

Inte bara sanna nazister vill byta ut eller tysta alla journalister inom "Lügenpresse", som Joseph Goebbels, propagandaminister i Adolf Hitlers regering, kallade medierna. Eller "nationens fiender" inom "PK-medierna" som uttrycken lyder i dag. Inte bara verkliga nazister delar antisemitiska och andra nidbilder av olika folkgrupper i sina Facebookflöden. Inte heller bara rena nazister förnekar offentligt Förintelsen.

Inte bara öppet nazistiska "motståndsmän" vill att Kriminalvården ska upprätta register över straffade svenska medborgare som har en eller båda föräldrar födda utomlands.

Inte bara rena nazister menar att man kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur. Inte bara nazister tycker att det är en kul idé att festa med folk som bär nazisymboler på en plats man döpt till "Camp Auschwitz".

LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Hundra år av demokratibygge kan demonteras 

Inte bara rena nazister kallar i dag människor som kommer till Sverige från andra länder för parasiterande "kulturberikare". Inte heller är det bara nazister som hojtar "landsförräderi" så fort någon inte sjunger med i nationalsången.

 

Det är inte heller enbart purnazister som hänger ut minderåriga brottsoffer eller tycker att nationens medborgare ska beväpna sig och möta flyktingar på Öresundsbron med kulspruta.

Nej, inte nazister, utan folkvalda politiker från Sverigedemokraterna, ni vet riksdagspartiet med nolltolerans mot extremism och rasism.

Vi upplever en långsam sidledsförflyttning som är djupt sorglig. Och på kvällen kommer gråten. Det är skönt att våga bli förtvivlad, känna sig verklig, som Kjell Höglund sjöng en gång.

Man stirrar bara tomt och pratar strunt och skrattar till. Man vänjer sig. Måste man vänja sig?

https://www.facebook.com/larslindstrom.public/videos/2001693690106663/