Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

"Ingen annanstans hittar jag så mycket ilska mot svenskarna som här."

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hoppas att ni har ätit den feta fisken, potatisen, den lagrade osten och druckit en liten jäkel kryddat brännvin i helgen. Det har jag. Midsommar ska smaka Ainas heminlagda sill, västerbottensost och gammal norrlandsakvavit. Midsommar är till för att älskas, bara jag slipper små grodorna.

Kultur gör oss till människor. Kultur formas av oss, av olika kulturer och traditioner och människor som möts, gillar varandra och växer samman.

När barnen var små hade vi stora fester på landet och alla plockade blommor och skar ned björkkvistar och jag grävde fram det där korset som brukade ligga bakom jordkällaren och så försökte vi hitta gropen på ängen eller grävde en ny och stången kläddes och restes och vi dansade en halvtimme och sedan började förruttnelsen. Stången stod på ängen någon vecka och blev brunare och brunare innan den hamnade på sned och fick släpas tillbaka i en Golgatavandring och dumpas bakom jordkällaren igen.

Om man ska skriva om något som berör extremdemokrater och järnrörsdemokrater är det bäst att börja med en rejäl kärleksförklaring till svensk kulturtradition så att inte mejlkorgen direkt fylls av utrop om att jag hatar Sverige.

Inget kunde vara felaktigare. I ♥ SWEDEN. Skärgården, fjällen, staden mellan broarna, skogen... allemansrätten, människorna, de hedniska riterna. Allt vi har skapat de senaste hundra åren: välståndet, innovationerna, musiken, konsten, öppenheten, humanismen, rättvisan...

Fantastiskt, särskilt med tanke på hur det har sett ut. En miljon svenskar beräknas ha flytt från fattigdom, svält och religiöst förtryck under 1800-talet och början av 1900-talet. De flesta åkte till Amerika, men mellan 80 000 och 90 000 svenskar drog till Danmark för att hitta ett jobb och en framtid.

De svenska invandrarna var illa sedda av många danskar. Snacket gick som det gör i dag i Sverige i främlingsfientliga och högerextrema kretsar. Svenskarna i Danmark tillskrevs en rad klichéartade drag. Är aggressiva. Super ohejdat. Slåss med kniv. Tar våra kvinnor. Tar våra jobb. Är samtidigt lata och vill inte jobba. Har med sig främmande seder. Hotar landets moral!

Allting går i repris. Till och med "Skärgårdsdoktorn", på bästa sändningstid på fredagar. När vi ser ett avsnitt för nostalgins skull dyker en före detta granne upp i en statistroll, iklädd svensk folkdräkt. Hade glömt det. Serien känns något bedagad numera. Det är "som att sitta på en ödslig tandläkarmottagning - och bläddra i en tummad och nött, 15 år gammal, damtidning", som Johan Croneman skrev i Dagens Nyheter.

På den tiden "Skärgårdsdoktorn" visades första gången var det bara nazister som använde uttrycket "svenskfientlighet". Nu står SD:are på rad i riksdagen och säger att regeringen måste "kartlägga och stävja svenskfientligheten". De har lämnat in en motion i ämnet. Partiledare Jimmie Åkesson har kallat statsminister Fredrik Reinfeldt "svenskfientlig".

Enligt Statens medieråd finns det sju öppet våldsbejakande, högerextrema sajter, som tillsammans har över 144 000 dagliga besökare. Dessutom finns Sverigedemokraternas lite mer städade baby Avpixlat med några tusen besökare till.

Ingen annanstans hittar jag så mycket ilska mot svenskarna som här. Svenskarna är korkade som inte säger vad de tycker om invandringen. Svenskarna är idioter som inte ens protesterar mot höjda bensinpriser. Svenskarna accepterar fegt alla dumheter som politiker ställer till med. Svenskarna är mesiga, de är rädda att bli kallade främlingsfientliga. Svenskarna är hjärndöda kulturmarxistiska zombies.

I dessa kretsar finns den verkliga svenskfientligheten. Men så här är det: Sverige är inte ert land. Det är vårt land.