Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Idrottsintresset fällde SCA-chefen

SCA:s vd Jan Johansson lämnar arenan.

Idrottsintresset fällde honom.

Men prissumman på 22 miljoner kronor sopar han hem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Allt började med en artikel om Bromma flygplats i Stockholm. Industrivärdens ordförande Sverker-Martin Löf sa i Svenska Dagbladet i oktober att det vore förfärligt att lägga ned Bromma flygplats. Det skulle han aldrig ha sagt.

En månad senare kunde tidningen avslöja att det av Industrivärden kontrollerade SCA hade satsat stenhårt på privatjet från Bromma och köpt in två exklusiva plan för nästan en halv miljard kronor.

Sedan har det bara fortsatt. Avslöjande har följt på avslöjande. Direktörerna åkte privatjet på tjänsteresor med familjer till Barcelona, Dubai, Verona, Nice och Miami och de extremt höga resekostnaderna betalades av företaget.

En jaktanläggning i Härjedalen renoverades för 100 miljoner, och dit flög gärna topparna i Industrivärden och SCA med privatjet, tog med familjemedlemmar och hundar och kunde till och med skicka tillbaka planet om någon glömt en plånbok.

För några veckor sedan kom beskedet att Sverker Martin-Löf hade tvingats lämna alla styrelseuppdrag ett år i förtid och att en oberoende utredning av alla skandaler hade tillsatts.

Även Jan Johansson, vd i SCA, hade använt privatplanet på ett sätt som knappast kunde anses vara i företagets intresse, så det var inte svårt att räkna ut att han låg pyrt till.

I slutet av januari skrev jag att det var dags för Jan Johansson att stoppa handen under flygstolen och kontrollera om flytvästen låg på plats - och kanske börja leta efter en fallskärm.

När han nu avgår kan vi konstatera att det var det stora intresset för sport i världsklass som fick honom på fall. Tillsammans med Industrivärdens vd Anders Nyrén har han lagt tjänsteresor med privatplanet så att de matchade diverse stora idrottsevenemang runtom i världen – och gärna checkat in familjemedlemmar.

Enligt SvD:s avslöjanden flög Jan Johansson med sin dotter till Brasilien och fotbolls-VM förra sommaren, och lät också företagets privatjet frakta dem mellan flera av de 12 olika fotbollsarenor där matcherna avgjordes. Bara den trippen beräknades kosta tre miljoner kronor.

För att kunna bevaka seglingstävlingen Volvo Ocean Race, där SCA tävlar med egen båt, bokade Jan Johansson in SCA:s privatjet till Alicante i Spanien och Kapstaden i Sydafrika. Han var för företagets bästa också tvingad att besöka Kiev när det var fotbolls-EM och London när det var OS.

På något sätt måste man beundra Jan Johansson för att han har lyckats pricka in så många "genomlysningar av strategiska expansionsmöjligheter" och "business reviews" på marknader där det precis pågår tävlingar av världsklass.

Det är också läge att säga grattis till segern, eftersom Jan Johansson trots sina flygmissar kammar hem SCA-bucklan värderad till 22 miljoner kronor. Hans avtal ger honom två årslöner, men då måste han stå till styrelsens och nya vd:ns förfogande.

Kanske är det att tillvarata SCA:s intressen på bästa sätt. Kanske är det bara ett sätt att dölja en väl utvecklad fallskärm.