Söder och Ekeroth. Foto: Sven Lindwall
Söder och Ekeroth. Foto: Sven Lindwall
Lars Lindström

I en skrämmande framtid kan du "upphöra att vara svensk"

Publicerad

Är du tillräckligt lojal med Sverige i Jimmie Åkessons ögon? Uppför du dig tillräckligt svenskt i Kent Ekeroths ögon?

Se upp, i en skrämmande framtid kan du "upphöra att vara en del av den svenska nationen", oavsett hur svensk du känner dig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den som inte har sett videon med de danska barnen måste göra det. Deras starka reaktioner när intervjuaren påstår att de inte är danska gör mig obeskrivligt sorgsen.

I Danmark har debatten den senaste tiden handlat mycket om "danskhet", efter ett beslut i folketinget som tolkades som att barn födda i Danmark med invandrade föräldrar inte är "danskar".

Alex Sabour på byrån Gorilla, som gjorde videon, är själv född i Iran men dansk medborgare och med en dotter som ofta fått höra att hon inte är dansk fast hon är född i landet.

Idén om att politiker godtyckligt ska avgöra om en människa är tillräckligt "dansk" eller tillräckligt "svensk" är djupt obehaglig. Uppfattningen att den "fullvärdiga" tillhörigheten i en nation bygger på att vi är värdiga och uppför oss vilar på nazismens fundament. Samma gäller konceptet att nationstillhörigheten kan förloras för den som är illojal mot nationen.

Men dessa absurda ideal finns också inskrivna i Sverigedemokraternas partiprogram. Mikael Nilsson, historiker vid Uppsala universitet, har i en granskning av partiprogrammet hittat samma idéer som i Adolf Hitlers "Mein kampf", i tyska nazistpartiet NSDAP:s partiprogram och i Nürnberglagarna.

 

SD menar att du kan "upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur", vilket enligt historikern Mikael Nilsson är i grunden samma ideologiska föreställningsvärld som hos nazismen.

Landets invånare delas upp i två typer av medborgare, "vi" som tillhör nationen och "de" som inte gör det. Vad som ska hända med de icke fullvärdiga har SD numera plockat bort. Tidigare stod det i princip "Ut med packet".

Ifall Jimmie Åkesson skulle bli svensk statsminister – vilket man får anta är målet för de ungefär 18 procent som säger att de tänker rösta på SD – kommer han att försöka driva igenom denna uppdelning av Sveriges medborgare, i fullvärdiga och icke fullvärdiga.

Ifall Kent Ekeroth skulle bli svensk justitieminister – vilket endast borde vara möjligt som en ytterst obehaglig sekvens i en ond dröm – kommer han att arbeta för denna förändring av det svenska samhället.

 

Vem och vad ska avgöra om du är tillräckligt "svensk"? Får Björn Söder ett departement som ska kontrollera att medborgarna inte avviker från svensk kultur för mycket? Inte dansar merengue, inte kollar på al-Jazeera, inte läser för många romaner av Khaled Hosseini, inte firar chanukka?

Vem ska bestämma om du är tillräckligt lojal mot nationen? Får du bo i Ungern halva året? Får du i denna framtid kritisera politiker eller blir du då slagen av Kent Ekeroth och inspärrad av hans sanningsministerium?

Det svenska främlingsfientliga partiet med de motbjudande idéerna i sitt program genomgår i dag en snabb normaliseringsprocess, en utveckling som fått ny fart av Moderaternas invitation. Då är det nödvändigt att studera vad SD egentligen står för, fundamentet som partiet vilar på. Det borde Moderaterna också göra.

Alla borde göra det. Gör det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag