Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Hyckleri på hög nivå av Richard Jomshof

Att Richard Jomshof citerar Vilhelm Moberg är hyckleri på hög nivå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Hösten är över oss, mörk kvällshimmel, klockan vrids tillbaka en timme, ett år, ett liv.

President Trump lockar fram bombdåd, SD-politiker faller som vissna höstlöv och det är tid för tungsinne.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, jag talar inte om den psykiska ohälsan, depressionen som var femte svensk drabbas av, utan det vemod och sentimentala tillbakablickande som hör hösten till.

Berätta inte för någon. Men jag är hemligt förälskad i årstidens sätt att säga sätt dig ned och tänk efter.

Vad betyder det när USA:s president fyller sina tal och tweets med våldsamma utfall mot politiska motståndare, journalister och mediebolag?

Knock the crap out of them! I'd like to punch him in the face! I would have been Boom Boom Boom!


https://www.youtube.com/watch?time_continue=104&v=WIs2L2nUL-0

Vilket ansvar har han när bombpaket skickas till politiska motståndare, journalister och mediebolag, om den misstänkte är en hängiven Trumpsupporter? Vadå, vi la ju bara ut adresserna, som SD försvarade sig med när det brann på svenska flyktingboenden. Ta en minut och begrunda detta.

Jag måste få frisk luft. Måste andas. På promenaden hör jag röster. Rösten som föds inne i mig, säger Stina Ekblad, eller en röst som kunde vara Stina Ekblads, från en parkbänk i Humlegården i Stockholm, ett konstprojekt som vandrat från Sätra och Tensta. Från en annan bänk, i en annan park sjunger Monica Zetterlund för mig. Våra dagar är bara för korta.

Monica Zetterlund i ett avslappnat ögonblick.
Foto: LARS FORSELL

Den unga rullstolsburna kvinnan jag intervjuade träffar sitt livs kärlek, blir gravid och mannen omkommer i en motorcykelolycka innan barnet föds. En av mina bekanta ramlar ihop och dör på gården där hemma, mitt framför ögonen på sin hustru. Alla drabbas någon gång av en tragedi som kan ha sönder allt. Någon får cancer. Amerikanska folket fick Donald Trump. 

SD-riksdagsledamoten Rickard Jomshof läser Vilhelm Moberg från riksdagens talarstol. Vilhelm Moberg, som bekämpade dumdryg nationalism och allt som Sverigedemokraternas nazistiska grundare stod för! SD-hyckleri på hög nivå; som om Trump skulle citera Martin Luther King.

Richard Jomshof (SD) citerade nyligen Vilhelm Moberg i riksdagen.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Senaste veckans SD-skandaler talar tydligare. SD-riksdagsman skriver på hatsajt att asylsökande är ”parasister” och att islam betyder ”hjärntvätt/låg IQ”.

SD-politiker i Göteborg polisanmäld för ofredande och hatbrott. Polisanmäld SD-politiker i Alvesta hotar andra medlemmar. SD-politiker i Hedemora skriver på Facebook att ”MeToo är en rörelse för kvinnor som inte kunde knu**a till sig en karriär”.

SD-politiker i Älmhult utesluts efter rasistiska uttalanden om människor från Mellanöstern. SD-politiker i Eslöv utreds för hatiska utfall mot kvinnor och HBTQ-personer.


LÄS MER: 24 SD-politiker avgick efter granskning före valet


Jag orkar inte fortsätta. Mörkret sänker sig. Ett gulnat löv singlar ned mot asfalten i gatlyktans sken. En ambulanssiren bryter tystnaden. Alla barn sitter framför Fortnite, alla vuxna framför Netflix. 

Själv sjunker jag in i Elvis Costellos album ”Look now”. Sångerna dryper av melankoli. Tre skrivna med Burt Bacharach, en med Carole King. En tonårsmamma väntar barnet pappan inte vill veta av. En dotter upptäcker sin pappas otrohet. En nyskild kvinna drar bort tapetremsor och hittar markeringarna som visar hur barnen har växt. De reflekterar och sorgebearbetar.

Alla drabbas någon gång av en tragedi. Det är bara en fråga om tid. Men mörkret rår inte på stjärnorna.


FÖLJ OCKSÅ: Expressens kolumnist Lars Lindström på Facebook