Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett virrvarr av svarta pengar i en ekobrottshärva, kritiserad skatteplanering i Luxemburg, platsbrist, IT-störningar, patientsäkerhetsrisker och förskräckande kostnader för managementkonsulter. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett virrvarr av svarta pengar i en ekobrottshärva, kritiserad skatteplanering i Luxemburg, platsbrist, IT-störningar, patientsäkerhetsrisker och förskräckande kostnader för managementkonsulter. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Lindström

Hur många moderata experiment kan den svenska välfärden uthärda?

Publicerad

När det talas om sjukvårdens brister diskuteras alltför sällan tjugotreåringar och tjugosexåringar som praoar som konsulter och kostar 700 000 kronor i månaden av skattepengar.

När det talas om sjukvårdens fel ställs alltför sällan frågan: hur många moderata experiment kan den svenska välfärden uthärda? Hur många konsulter?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni vet hur det kan vara när skymningen glider omkring, gräver i hörnen och slukar ljuset och inget du säger eller gör kan få den att ge sig i väg. När dimman skymmer utsikten och isfläckarna på den smala byvägen är en fara för varje steg du tar.

I en sådan stund tänker jag vilken tur att jag lever i ett land där välfärden är till för oss alla.

Om jag ramlar och slår sönder höften och måste opereras akut kostar det mig 107 000 kronor, ifall jag ska betala själv. För att inte tala om smärtan; en vän har berättat om hur högt hon skrek.

Jag har förstått att Nya Karolinska i Solna har råkat bli världens överlägset dyraste sjukhus. Nuvarande prislapp ligger på omkring 62 miljarder kronor, och granskningen i bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har avslöjat en misstänkt korrupt process, upphandlingar som bryter mot lagen och ett upprörande utflöde av skattepengar.

Här finns också en besynnerlig lättsinnighet från det moderata parti som har styrt landstinget i Stockholm det senaste decenniet, och fick feeling att göra ett politiskt experiment som kostat många miljarder.

Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett virrvarr av svarta pengar i en ekobrottshärva, kritiserad skatteplanering i Luxemburg, platsbrist, IT-störningar, patientsäkerhetsrisker och förskräckande kostnader för managementkonsulter: en miljard kronor, i stället för vård, varav en kvarts miljard till amerikanska Boston Consulting Group, och politikerna skryter om det.

Ni vet hur det kan vara för sjuksköterskorna som känner att nu räcker det, fast de stannat länge, när de i stället för högre lön får se ett elvamannalag från Karolinska åka till Grekland och bo på fyrstjärnigt hotell för att värva sjuksköterskor vid Medelhavet. En resa som kostade 880 000 kronor.

Ni vet hur det kan kännas att få ett slag i ansiktet, som när ett vårdbiträde med 25 000 i månaden eller en sjuksköterska med 30 000 inser att den där unga konsulten i gröna arbetskläder som dansar runt och tycker att han "ser ut som en alien" kostar landstinget 700 000 kronor i månaden. Hur chocken och förnedringen till sist får dig att tänka nog nu, och så vända dig om och bara gå.

Ingen tycks veta vad alienkonsulterna uträttat på Nya Karolinska. Detaljerade underlag saknas. Tack för ingenting, säger sjuksköterskorna. Borde vara straffbart, säger en professor i juridik.

I efterhand skarvas en lista ihop där konsulter har arbetat exakt 13 timmar om dagen. Exakt 13 timmar. Varje dag. I sex månader. Med vad? Ingen tycks veta.

Det går inte att som det moderata finansborgarrådet Irene Svenonius använda slagorden "Mindre byråkrati och konsulter" och samtidigt betala flera miljoner i månaden för ingenting.

Det går inte att som det moderata finansborgarrådet Irene Svenonius använda slagorden "Mindre byråkrati och konsulter" och samtidigt betala flera miljoner i månaden för ingenting.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hennes make Jan är för övrigt upphandlingschef vid Karolinska. Sjukhusets produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla, som anges som referens på de flesta fakturorna, var tidigare konsult på Boston Consulting Group. Det är en soppa. Ni vet hur det kan vara. Ibland är smärtan olidlig.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag