Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Hur många moderata experiment kan den svenska välfärden uthärda?

Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett virrvarr av svarta pengar i en ekobrottshärva, kritiserad skatteplanering i Luxemburg, platsbrist, IT-störningar, patientsäkerhetsrisker och förskräckande kostnader för managementkonsulter.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

När det talas om sjukvårdens brister diskuteras alltför sällan tjugotreåringar och tjugosexåringar som praoar som konsulter och kostar 700 000 kronor i månaden av skattepengar.

När det talas om sjukvårdens fel ställs alltför sällan frågan: hur många moderata experiment kan den svenska välfärden uthärda? Hur många konsulter?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni vet hur det kan vara när skymningen glider omkring, gräver i hörnen och slukar ljuset och inget du säger eller gör kan få den att ge sig i väg. När dimman skymmer utsikten och isfläckarna på den smala byvägen är en fara för varje steg du tar.

I en sådan stund tänker jag vilken tur att jag lever i ett land där välfärden är till för oss alla.

Om jag ramlar och slår sönder höften och måste opereras akut kostar det mig 107 000 kronor, ifall jag ska betala själv. För att inte tala om smärtan; en vän har berättat om hur högt hon skrek.

Jag har förstått att Nya Karolinska i Solna har råkat bli världens överlägset dyraste sjukhus. Nuvarande prislapp ligger på omkring 62 miljarder kronor, och granskningen i bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har avslöjat en misstänkt korrupt process, upphandlingar som bryter mot lagen och ett upprörande utflöde av skattepengar.

Här finns också en besynnerlig lättsinnighet från det moderata parti som har styrt landstinget i Stockholm det senaste decenniet, och fick feeling att göra ett politiskt experiment som kostat många miljarder.

Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett virrvarr av svarta pengar i en ekobrottshärva, kritiserad skatteplanering i Luxemburg, platsbrist, IT-störningar, patientsäkerhetsrisker och förskräckande kostnader för managementkonsulter: en miljard kronor, i stället för vård, varav en kvarts miljard till amerikanska Boston Consulting Group, och politikerna skryter om det.

Ni vet hur det kan vara för sjuksköterskorna som känner att nu räcker det, fast de stannat länge, när de i stället för högre lön får se ett elvamannalag från Karolinska åka till Grekland och bo på fyrstjärnigt hotell för att värva sjuksköterskor vid Medelhavet. En resa som kostade 880 000 kronor.

Ni vet hur det kan kännas att få ett slag i ansiktet, som när ett vårdbiträde med 25 000 i månaden eller en sjuksköterska med 30 000 inser att den där unga konsulten i gröna arbetskläder som dansar runt och tycker att han "ser ut som en alien" kostar landstinget 700 000 kronor i månaden. Hur chocken och förnedringen till sist får dig att tänka nog nu, och så vända dig om och bara gå.

Ingen tycks veta vad alienkonsulterna uträttat på Nya Karolinska. Detaljerade underlag saknas. Tack för ingenting, säger sjuksköterskorna. Borde vara straffbart, säger en professor i juridik.

I efterhand skarvas en lista ihop där konsulter har arbetat exakt 13 timmar om dagen. Exakt 13 timmar. Varje dag. I sex månader. Med vad? Ingen tycks veta.

Det går inte att som det moderata finansborgarrådet Irene Svenonius använda slagorden "Mindre byråkrati och konsulter" och samtidigt betala flera miljoner i månaden för ingenting.

Det går inte att som det moderata finansborgarrådet Irene Svenonius använda slagorden "Mindre byråkrati och konsulter" och samtidigt betala flera miljoner i månaden för ingenting.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hennes make Jan är för övrigt upphandlingschef vid Karolinska. Sjukhusets produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla, som anges som referens på de flesta fakturorna, var tidigare konsult på Boston Consulting Group. Det är en soppa. Ni vet hur det kan vara. Ibland är smärtan olidlig.