Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Hur länge dröjer det innan OS i Peking avbryts?

Sveriges stora medaljhopp i Peking-OS Frida Karlsson hoppas att ”OS-byn kommer att vara jordens säkraste plats mot corona”.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Jodå, tackar som frågar, här är allt finfint. Klart att en pandemi inte är att leka med, och inte är det så kul att forskarna säger att vi med all säkerhet kommer att drabbas av fler gruvliga virus som tar sig från djur till människa.

Men snart är det i alla fall OS i Peking, det kan man glädjas åt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visst är det skrämmande med okända drönare som cirkulerar över kärnkraftverk samtidigt som Ryssland mobiliserar vid Ukrainas gräns och Kina bygger både infrastruktur och inflytande i Serbien och Montenegro.

Så klart går det även att ligga sömnlös över att Sveriges regering snart ska ta beslut om slutförvar av kärnbränslet som är radioaktivt i 100 000 år. Är det ens möjligt att bygga något som håller under den tidsrymden? Ingenting som människan har konstruerat hittills har varat så länge. Stonehenge, till exempel, är bara 4 500 år gammalt och ingen fattar vad det var till för.

Hoppas att regeringen sparar sina minnesanteckningar från mötena om slutförvaret så att en framtida kommission om så där tusen år kan avgöra vems fel det var när skiten grävdes upp i jakt på metaller och allt gick snett.

Snart är det i alla fall OS i Peking, invigning 4 februari, hurra.

Förvisso kan man få ont magen av att allt fler ”starka män” tar makten i världen, försvagar demokratin, inskränker medborgerliga rättigheter och tar kontroll över medier. Och nog är det bekymmersamt att USA gör sig berett att rösta tillbaka Trump, en president som försökte genomföra en statskupp för att slippa bli avsatt.

Men det är ju bara skidåkning och curling och ishockey…

Givetvis är vi också många som oroar oss för att världen inte gör tillräckligt för att tackla klimatkrisen. Att World Economic Forum i sin Global Risks Report 2022 listar misslyckandet med klimatet som den största faran för världen de närmaste tio åren gör en väl inte muntrare direkt.

Men vi har ju ändå OS i Peking att se fram emot om ett par veckor.

Sedan kan man ju säga att det finns en obehagskänsla i att Kina får denna möjlighet att skönmåla en regim med en allt mer auktoritär sida. Men det är ju bara skidåkning och curling och ishockey… det är inte direkt en pandemi vi pratar om.

Eller det är det också egentligen. Omikron har landat i Kina, och minst 20 miljoner människor sitter isolerade i stängda städer eftersom regimen har ”nolltolerans” mot viruset.

Kanske blir det liiite säkrare än under JVM i hockey i Kanada

Som grädde på moset infaller det kinesiska nyåret några dagar innan OS-invigningen, en högtid som firas i femton dagar med flera hundra miljoner kineser som färdas kors och tvärs genom landet för att umgås med släkten. De uppmanas nu att stanna hemma under sin viktigaste högtid, men oklart är hur många som gör det.

Samtidigt har 3 000 idrottare och kanske tusen ledare från hela världen landat i Peking till vad myndigheterna lovar ska bli ett ”säkert, strömlinjeformat och praktfullt” OS-evenemang.  Så många utländska besökare har Kina inte tagit emot någon gång tidigare under pandemin, och de ska leva i sin bubbla för att inte smitta andra eller bli smittade. De kanske släpps ut för att tävla då och då?

Kanske blir det liiite säkrare än under JVM i hockey i Kanada kring jul och nyår. Då var det bland annat var bröllopsfest på det hotell där svenska truppen bodde, och hela världsmästerskapet fick avbrytas efter tre dagar då flera av lagen hade spelare som testats positivt för covid-19.

Återstår bara två frågor. Hur länge dröjer det innan OS i Peking avbryts - och vem bryr sig?

Kinas hårda covidstrategi inför vinter-OS

Lars Lindström har tidigare varit Expressens USA-korrespondent och som nyhetskrönikör på fältet har han bevakat valrörelser, terrorattacker och skolmassmord. Skriver krönikor om samhälle, kultur och relationer.