Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

Hösten kan ge en regering besatt av ”vi” och ”dem”

Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Timbuktu sjunger att ”i Norge är jag svensk, hemma är jag utländsk” – då dyker tanken upp igen, skriver Expressens krönikör Lars Lindström. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
"Här slipper vi nazister som hotar människor och bränner flaggor, som i Almedalen och på Pride." Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vi trängs och vickar på höfterna i den heta solen framför scenen i Slottsskogen i Göteborg där Timbuktu sjunger att ”i Norge är jag svensk, hemma är jag utländsk”.

Då dyker tanken upp igen. Hösten kan ge rusk och ett regeringsparti besatt av uppdelningen ”vi” och ”dem”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Musikfestivalen Way out west fungerar som en renande kur efter den orimliga sommaren. Ingen levande människa har i Sverige tidigare upplevt en så överdrivet het sommar och en sådan torka.

Och inte många har genomlevt den normalisering av högerextrema utfall mot demokratin som vi kan se i dag.

Temperaturen återgår till det ordinära, och även om vi inte älskar det skyfall som faller över Slottsskogen dag tre förstår vi att det är nödvändigt och varför det känns helande.

Här slipper vi nazister som hotar människor och bränner flaggor, som i Almedalen och på Pride. Här visas inga förfalskade propagandafilmer från Sverigedemokraterna som får egna politiker och sympatisörer att – på allvar – tro att Socialdemokraterna låg bakom Förintelsen.

Timbuktu sjunger och rappar sin folkhemshiphop och säger att han för 15 år sedan trodde att rasismen aldrig skulle få fäste i Sverige. Så fel han hade. Han uppmanar oss att rösta i september, på det parti som vi tror mest på, för inget parti är fullkomligt.

Fast vissa är mindre fullkomliga än andra, och det behövs inga skandalrubriker för att förstå, det räcker med att läsa partiprogram.

Vi vet att rasismen inom SD framträder så fort någon skrapar på ytan. Vi vet att SD går till val i september med hotet att den som inte är lojal mot svenskheten – fastslagen av partiets egna värderingsmän – kan ”upphöra att vara en del av nationen”. Ut med packet.

Och det blir kväll och publiken i Slottsskogen blir som en enda stor organism och Kendrick Lamar frälser organismen och rappar om att det inte är vårt DNA som bestämmer vårt öde. Eller den nedärvda essensen, som Sverigedemokraterna föredrar att kalla det i sitt partiprogram.

 

LÄS MER: Fler krönikor av Lars Lindström  

 

Kendrick Lamar rappar om att det inte är vårt DNA som bestämmer vårt öde. Foto: FOTO: EXPRESSEN / FOTO: EXPRESSEN

 

Patti Smith läser ett poem om hur människan förstör miljön med gift, med olja, med plast, påverkar klimatet och låter sorgens stoft sprida sig. Hon sjunger Midnight Oils "Beds are burning" och jag får gåshud och slås av hur aktuell den tre decennier gamla kampsången är. Tiden är inne att betala hyran. Hur kan vi sova när sängarna brinner?

En tonårig tjej i svarta boots och vit konfirmationsklänning sida vid sida med en tunnhårig sextioplussare i gympaskor och jeansshorts och båda kan sjunga med när Patti Smith förklarar att inget kan skada oss längre, för natten tillhör kärleken. Alla orden sitter där.

Musiken äger en enande kraft, här ryms inga partier som ägnar sig åt att sortera och värdera människor efter ”nedärvd essens”, etnicitet, kultur eller religion. Här är vi olika, men lika mycket värda.

En av fem svenskar kan tänka sig att rösta på ett människofientligt, klimatförnekande parti med en enda lösning på alla samhällsproblem: stäng gränserna. Och Moderaterna säger: kom och sätt er här intill.

Sverige sommaren 2018, världen sommaren 2018, är en paradox, en orimlighet vi inte vill lära oss att acceptera. Kan vi inte bara stå här och le under några minuter? Kan vi inte bara filma varandra medan vi dansar och låtsas att vi är lyckliga? 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!