Lars Lindström

Hej där, nu ska vi reda ut några rejäla missförstånd

Hej där, nu ska vi reda ut några rejäla missförstånd.

Vi börjar med det dödliga våldet i Sverige och varför det snöar på Franska rivieran. Och går sedan över till den främlingsfientliga sajten Samhällsnytt, som försöker lura tusentals läsare att Tomelilla ligger i Australien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla som bygger sin världsbild på hatsajter och "Stå upp för"-sidor på Facebook kan få för sig att det mördas mer än någonsin i Sverige. Även seriösa medier satsar på kriminaljournalistik och vår fascination för gänguppgörelser på pizzerior och fadermord i sommarstugor tycks aldrig sina.

Här vill jag lägga in en reservation. Vi står inte på randen. Det dödliga våldet i Sverige ligger under detta decennium lägre än under något annat av de senaste fyra decennierna: 0,93 mord per 100 000 invånare och år. Vi får gå tillbaka till 1960-talet för att siffrorna ska vara lägre än så.

Under 1970-talet var siffran 1,1 fall av dödligt våld per 100 000 invånare och år. Under 1980- och 1990-talet var den 1,2 och under 2000-talet 1,0.


LARS LINDSTRÖM: Ebba tycks tro att hon kan hålla Bert i koppel 


Sverige har just nu problem med organiserad brottslighet och gängkonflikter med skjutvapen. Polisiära insatser gör att kriminella gäng känner sig pressade och slår tillbaka mot polisen.

Det är viktigt för tilltron till samhället att den här kriminaliteten förebyggs och bekämpas. Men… risken att bli mördad i Sverige är liten, internationellt sett.

Det dödliga underhållningsvåldet fortsätter dock att öka utan att vi gör något åt det.

Rättelse nummer två. Snötäckta terrasser och frostiga palmer på Franska rivieran och snöbollskrig på Petersplatsen i Rom har fått klimatförnekare att piggna till.

Nunnorna har snöbollskrig på Petersplatsen i Rom.
Foto: MATTEO NARDONE / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Jaha, vart tog den globala uppvärmningen vägen, hö-hö… Men klimat är ett mönster, inte enskilda väderförhållanden. Det handlar om genomsnittssiffror, variationer och sannolikhet.

Allt extremväder beror inte på klimatförändringar. Just den här vargavintern orsakas av instabilitet i den så kallade polarvirveln… men den obalansen orsakas i sin tur av 20-30 grader högre temperatur än normalt i Arktis, som värms snabbare än något annat område på jorden. 

Vi får räkna med större svängningar och mer skitväder, om vi inte skärper oss. En iskall vinter i Europa är inget tecken på att den globala uppvärmningen har upphört.

Den tredje korrektionen utgår från SD-riksdagsmannen Kent Ekeroths mediesajt Avpixlat, omdöpt till Samhällsnytt i syfte att låta sakligare.


LARS LINDSTRÖM: Varje video är en våldtäkt mot ett barn och det vet de


En artikel i Samhällsnytt förra veckan handlade om skadegörelse på ett flyktingboende för ungdomar i Skåne. Bilden av ett sönderslaget kök, som illustrerade artikeln, delades i sociala medier av tusentals upprörda "Sverigevänner".

Fotot är emellertid inte från Tomelilla 2018, utan skildrar en vandalisering av ett hus i Laverton, Australien 2013. Utvalt för att vilseleda och uppvigla. Noteringen "arkivbild" syns inte i tusentals delningar i sociala medier eller på sajtens startsida.

Tomelilla 2018? Nej, Laverton i Australien 2013. Utvalt av Samhällsnytt för att vilseleda. Det står "arkivbild" på sajten, men inte när den delas i sociala medier.
Foto: Facebook/Samhällsnytt

Med den sortens desinformation jobbar Mats Dagerlind, som skrev artikeln, och hans redaktion. Där jobbar "Alexander Yarovenko", "Alexander Fridback", "Tobias Lagerlöf", "Alexander Krisak", "Alexander Stolipin" och "Martin Dahlin" – här under namnet "Egor Putilov".

Alltså den ryska kameleont med minst sju identiteter som kallades säkerhetsrisk när han jobbade för Sverigedemokraterna i riksdagen, värvad av Kent Ekeroth. 

Tänk på det nästa gång du tänker dela falska Sverigebilder från Australien.