Lars Lindström

Hatet gror på Björn Söders Facebooksida

Publicerad

För en och en halv månad sedan skrev Per-Göran att någon borde "skära kuken av den här jävla muslim jävelen och köra upp ett glödgat spett i röven på honom". Han föreslog också total utrotning av muslimer.

Nej, hans utbrott finns inte på de vanliga hatsajterna.

Per-Göran skrev på den officiella hemsidan för riksdagspolitikern och andre vice talmannen Björn Söder (SD) – som bara låter hatet ligga kvar och pyra.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För ett år sedan fick Björn Söder skarp kritik för från Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris, Barnens rätt i samhället, för att han upplät sin officiella FB-sida till rasism och våldsuppmaningar mot barn.

Trots Sverigedemokraternas "nolltolerans" mot rasism och extremism svämmar Björn Söders Facebooksida över av just det – samt uppmaningar till våldshandlingar av de värsta slag.

 

I veckor och månader ligger kommentarer kvar som hetsar mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Björn Söder är inte bara folkvald politiker i riksdagen för ett parti som säger sig inte tolerera rasism. Han är också andre vice talman, medlem i utrikesutskottet och representerar hela riksdagen i olika sammanhang.

Därför är det extra anmärkningsvärt att Björns Söders officiella Facebooksida innehåller så grova övertramp. Hetsande uppmaningar från Björn Söder om att "svenska folket" måste "vakna ur sin törnrosasömn!" och "Nu får det vara nog!" besvaras med häpnadsväckande råa kommentarer.

Björn Söders Facebooksida är ett skrämmande exempel på hur öppet människor, under sina riktiga namn och med offentliga profiler och bilder, vräker ur sig rasism, hat och våldsuppmaningar.

 

Rolf som gillar att kolla på fotboll uppmanar “Skjut den Jävlen!” som en kommentar till en av talmannens länkar. Rune jobbar för Volvo och skriver “Överallt dessa vidriga apor”. Thomas som är från Malmö och är tatuerad skriver “En liten skit med hönshjärna efterbliven som alla muslimer”.

Robin lyssnar gärna på Skrillex och kollar på FC Barcelona. Hans kommentar till Björn Söders inlägg lyder: “Skadedjur e vad dom e dom tappa sin mänsklighet för länge klänge sen skadedjur utrotas”.

Harry som gillar hårdrock har en lösning på problem med invandrare som begår brott: “Find it and kill it”, skriver han. Ewa, som gillar Snoddas och Ultima Thule, lägger till: “Dags att ta lagen i egna händer öga för öga.”

“Vem fan vill vurma för invällande as” skriver Dennis. Han gillar nazistiska organisationen Nationell framtid och kampsporten MMA, särskilt Alexander “The Mauler” Gustafsson.

Jan som har varit rörmokare skriver "Ut med packet!" och anknyter då till Sverigedemokraternas tidiga år när nazister och skinheads gick med i partiets demonstrationståg, en tid som SD inte gärna vill minnas. Men på Björn Söders Facebooksida platsar utropet fortfarande, och har legat där i flera veckor.

 

Och så har vi då Per-Göran som lägger upp bilder på en söt katt som är bortskämd och får ligga på köksbordet. Han beskriver detaljerat hur en muslim ska kastreras och hetsar upp sig till total utrotning: "Varje andetag en muslim tar är slöseri med luft… utrota de jävla asen, fy fan för dom och deras helvetes religion”. Sex av Björn Söders supporters gör tummen upp till den kommentaren.

Den här sidan är en skam för Björn Söder, för Sveriges riksdag och reser återigen frågan om vad Sverigedemokraternas nolltolerans egentligen betyder. Ingenting, uppenbarligen.

Vi har i två dagar utan framgång försökt få en kommentar av Björn Söder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag