Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Här visar han upp sina offer i tv-program

Hemma hos mördaren. I tv-dokumentären "Kronofogden kommer" får dubbelmördaren Ulf Olsson besök av kronoinspektören Bror Carlsson. Ulf Olsson ställer upp en låda vid väggen för Bror Carlsson att sitta på. Ovanför syns teckningarna som Ulf Olsson gjort själv.

Dubbelmördaren Ulf Olsson visade upp sina offer för svenska folket i ett tv-program 1993.

En teckning av Helén Nilsson i ett fast grepp av en stor hand.

En teckning av Jannica Ekblad i samma position som när hon hittades död.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hjälplös som Helén. På den andra teckningen dinglar en hjälplös flicka i en tråd, fasthållen av en gigantisk hand. Som den hand som höll tioåriga Helén Nilsson fången i flera dagar innan hon våldtogs och mördades.

1989 mördade Ulf

 Olsson först skolflickan Helén Nilsson och sedan den prostituerade Jannica Ekblad. I dag sitter han i enskilt rum på avdelning 11 på psykiatriska kliniken vid Hässleholms lasarett, och väntar på sin dom. Fyra år efter mordet medverkade han i Tom Alandhs dokumentär "Kronofogden kommer" i Sveriges Television. Kronoinspektören Bror Carlsson ska driva in en skatteskuld av Ulf Olsson, som bor med sin hund i en lägenhet i Vimmerby. Han sover på en madrass på golvet, och ställer upp en låda vid väggen för Bror Carlsson att sitta på. Precis ovanför hänger två teckningar, som Ulf Olsson själv har gjort. På den ena ser vi en naken kvinna med en orm som slingrar sig kring hennes ben. Hon ligger med huvudet åt sidan och armarna korsade över magen, som Jannica Ekblad låg när hon hittades död. På den andra dinglar en hjälplös flicka i en tråd, fasthållen av en gigantisk hand. Som den hand som höll tioåriga Helén Nilsson fången i flera dagar innan hon våldtogs och mördades.

I en ny tv-dokumentär

 av Per Lärka, som visas i SVT i morgon kväll, tecknas bilden av den kontakthämmade lintotten som blev mördare. Här synas tv-inslaget från 1993. När jag ringer upp Sven Å Christiansson, professor i psykologi, pratar han om att placera sin egen vanmakt, om lustkomponenten som finns hos den här typen av mördare. Han säger också att det finns ett behov att berätta. Ibland genom att visa upp fotografier eller saker som hör till offren, utan att den som får se förstår den verkliga innebörden.

Jag har suttit

 i Lunds tingsrätt och hört den i dag 53-årige Ulf Olsson mumlande ta avstånd från allt som hände i den sommarstuga i Bokeslund som var hans hem 1989. Han förstår inte hur hans sperma kan finnas i tioåringen. Hur Jannica Ekblads blod kan ligga bakom listerna på golvet. Varför hans könshår sitter på tejpen kring plastsäckarna som Helén Nilsson låg i. Men han har många, många gånger velat dela med sig. I samtal med sina kvinnor och arbetskamrater, i förtäckta ordalag. I direkta erkännanden, anonymt i telefonsamtal och brev till polisen. I teckningar, som han visat och gett bort till socialarbetare. Längst gick han när han inför alla svenska tv-tittare arrangerade en offentlig utställning av sin mördarkonst.